Na světě je Pampelišková kuchařka

Propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková v únoru potěšila všechny příznivce květinové kuchyně další kuchařkou. Tentokrát ve všech receptech využívá různé části pampelišek.

„Kuchařka obsahuje 20 pampeliškových receptů,“ říká autorka květinových kuchařek, „samozřejmě tam nechybí pampeliškový med, ale překvapivě téměř polovina receptů jsou teplá jídla, která se dělají z mladých spařených pampeliškových listů.“

A proč Jana Vlková zvolila zrovna pampelišku? „Je to rostlina, kterou všichni znají, nikdo si ji nesplete s jinou. Tahle kuchařka je vlastně taková učebnice květožroutství, vhodná také pro děti a to právě proto, že pampelišky je jednoduché identifikovat,“ uvažuje nad svým nejnovějším dílem Jana Vlková.

Podle její zkušenosti i děti si s dospělými rády vypijí pampeliškovou kávu, ty větší ji zvládnou samy uvařit. Připrait si ji můžete i vy!

Pampeliškový turek – variace na cikorku

Suroviny na 4 šálky:
4 mohutné pampeliškové kořeny
Postup:
Kořeny dobře očistíme, nakrájíme na kostičky nebo kolečka a opražíme na suché pánvi. Mezi krájením a pražením může být i poměrně dlouhá časová prodleva, kdy se kořeny suší.
Kořeny můžeme dobývat postupně a sušit průběžně, ale je lepší pražit je až před podáváním, aby nevyčichly.
Kromě na pánvi se kořeny pampelišky dají pražit také v troubě na suchém plechu, pak ale nemáme nad procesem tak dobrou kontrolu a menší kousky se mohou snadno připálit.
Upražené kousky umeleme v mlýnku na kávu. Pokud obsahují vláknité části, prosejeme je přes síto.
Nasypeme do hrnku a zalijeme horkou vodou.

Spustit audio