Na skále pod hradem Bečov vznikla cvičná stěna pro horolezce

4. říjen 2019 15:00

V Bečově nad Teplou slouží ode dneška (5.10.) nová cvičná stěna pro horolezce. Správa státního hradu a zámku ji ve zkušebním provozu otevřela na skále pod středověkou věží. Podle kastelána Tomáše Wizovského je lezecká stěna v České republice první na území Národního památkového ústavu.

Státní hrad a zámek v Bečově nad Teplou je pověstný zejména trezorovou místností, ve které se nachází přísně střežený Relikviář Svatého Maura. Od letošního podzimu se do areálu hradu mohou vypravit i horolezci. Na novou cvičnou stěnu. Nachází se přímo pod středověkou věží.

Stěna vznikala v posledních dvou letech. Zájemcům nabízí pevné úchyty k bezpečnému lezení. Zároveň ale nepoškozuje vzhled příkré skály. „Je zde asi 10 cest osazených fixním jištěním. V hlavní části je délka do 25 metrů. Určitě by člověk, který sem přijde, měl mít nějaké zkušenosti s lezením,“ uvedl spoluautor lezeckých cest Jiří Šťastný.

Výška stěny dosahuje až 18 metrů, nejdelší cesta pak měří zhruba 25 metrů

Lezení na vyznačených cestách je na vlastní nebezpečí a je povoleno pouze členům horolezeckých svazů s platným členským průkazem. Začátečníci, kteří nejsou členy horolezeckého svazu, musí mít doprovod instruktora, který je členem tohoto svazu, případně musí být proškoleni kvalifikovaným instruktorem skalního lezení a vlastnit certifikát o absolvování příslušného lezeckého kurzu nebo odborné způsobilosti pohybu ve výškách.

Cesty mají různé názvy

Jedna z nich zohledňuje i nálezce známého pokladu, Relikváře svatého Maura, který je součástí zámecké expozice. „Jedna z cest byla například pojmenována po nálezci svatého Relikviáře, panu Mariškovi. Jmenuje se Mariškova cesta do kaple,“ řekl Šťastný.

Lezecká stěna je unikátní zejména tím, že vznikla v areálu přísně střeženém památkáři. „Podle našich informací se jedná o lezeckou stěnu, která je jako jediná svého druhu v České republice v prostředí národní kulturní památky, tím pádem podléhá provozní době, ale zároveň je udržovaná,“ upřesnil bečovský kastelán Tomáš Wizovský, podle kterého je stěna zatím ve zkušebním provozu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio