Na scénu míří rebel Adrian s červenými ponožkami, diváky v Chebu vrátí zpátky do 80. let

25. říjen 2023 12:55

Diváci Západočeského divadla v Chebu mohou začít spolu s téměř čtrnáctiletým Adrianem Molem prožívat jeho životní peripetie. Tedy i jeho rebelii v podobě zakázaných červených ponožek, lásky, nebo třeba tragikomický rozchod jeho rodičů.

Jeho příběh se odehrává v 80. letech ve Velké Británii. V inscenaci Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a ¾ ho představuje Západočeské divadlo v Chebu. Děj vychází z kultovního románu Sue Townsendové, a švih jí dodávají i písničky otextované Miroslavem Hanušem a živá kapela.

„Chebská inscenace hostujícího režiséra Mikoláše Tyce je velkou poctou hudební éře osmdesátých let. Už samotnou scénu výtvarníka Karla Čapka rámuje několikametrový kazetový magnetofon, na jevišti je permanentně přítomna pětičlenná kapela The Moodies, která hudební vstupy herců živě doprovází,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná. Jak doplnila, s českými texty zazní hity Roda Stewarta, Uriah Heep, The Sweet a dalších legend. Podobu hudebních čísel vytvářela zkušená choreografka Adéla Laštovková Svobodová.

V hlavní roli uvidí diváci novou posilu chebského divadla, Samuela Gondu. Jeho Adrian Mole průběžně komentuje situaci, a to přiměřeně svému věku. „Pandora a já spolu chodíme! Je to oficiální. Řekla to Claire Nielsenové. Ta to pak řekla Nigelovi, který se trochu divil, že už nechodí s ním, a ten to pak řekl mně,“ svěřuje se Adrian Mole publiku.

Herec Gonda je zhruba o deset let starší, než jeho postava. „Tahle generace je už jiná než moje a než je ta z osmdesátek, na druhou stranu mají všechny podobné znaky, jako je třeba první zamilování,“ poznamenal Gonda. Role teenagerů se ale s gustem chopili i jeho starší kolegové a kolegyně.

Osloví inscenace spíš generaci dnešních teenagerů, nebo ty, kteří si tenhle věk prožívali před čtyřiceti lety? „My tajně doufáme, že by to mohlo spojit všechny generace,“ přeje si dramaturgyně Martina Pokorná.

Obsazení:

Adrian Mole -  Samuel Gonda, George Mole - David Beneš, Babička - Radmila Urbanová, Paní Lucasová - Vladimíra Vítová, Pauline Moleová - Pavla Janiššová, Bert Bexter - Pavel Marek, Pan Lucas -  Petr Németh, Pandora - Stephanie Van Vleet, Nigel - Pavel Richta, Barry Kent - Jindřich Skopec, Claire Nielsenová - Vivien Machková

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio