Na pravidlech pro majitele heren se neshodnou zastupitelé Sokolova, některým se zdají přísná

27. březen 2014

Zastupitelé Sokolova se dohadují kvůli vyhlášce o hazardu. Podle některých je současná regulace až příliš přísná. Roční výnos z her a loterií je ve městě přes 20 milionů korun.

Minulý rok radnice s majiteli heren uzavřela takzvanou deklaraci pravidel. V ní se podnikatelé zavázali například k instalaci kamerového systému nebo odstranění venkovních reklam.

Kontroly přímo v barech začátkem roku ale odhalily celou řadu nedostatků. Sankce tak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Zastupitelé kvůli nesplnění požadavků v řádném termínu, v lednu rozhodli o uzavření několika problémových heren. Někteří sokolovští zastupitelé ale vyhlášku a deklaraci kritizují. Přijde jim přísná a šéfy města vyzvali, aby materiál přepracovali.

„Já už bych tam nic neměnil. Než jsme deklaraci přijali, tak jsme s panem starostou objeli Liberec, Jablonec. Získávali jsme informace od jiných měst, kde taková deklarace funguje. Shodli jsme se na tom, že tato deklarace, je v podstatě stejná jako v každém jiném městě,“ konstatuje místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček z ODS.

Na stávajících pravidlech nechce nic měnit ani starosta Sokolova Zdeněk Berka z ČSSD. „Doporučili jsme zastupitelstvu ponechat vyhlášku ve stávající podobě,“ potvrzuje Berka.

Místostarosta Karel Jakobec, který také na radnici hájí názory ODS, ale nesouhlasí. Podle něj jsou nová pravidla příliš přísná.

„Řekl bych, že 99 % heren podmínky plní. Nechci být tím katem, který rozhodne, že ten, kdo to splní za sedm dnů, je dobrý, a kdo až za devět, je ten zlý a je třeba ho zavřít. Pokud splní všechno, co po nich chceme, a budou to plnit i nadále, tak nemám problém s tím, aby tyto herny fungovaly,“ vysvětluje Jakobec.

Vyhlášku a její případné úpravy budou zastupitelé projednávat na svém zasedání v dubnu.

autoři: Pavla Sofilkaničová , ako
Spustit audio