Na Mlýnské stezce potkají lidé při zahájení lázeňské sezony v Jáchymově i skladatele Bacha

21. květen 2019 10:00

Víkendové zahájení lázeňské sezony v Jáchymově na Karlovarsku doprovodí hrané prohlídky na trase obnovované tříkilometrové Mlýnské stezky. Několik scének z historie na cestě sehrají ostrovští ochotníci.

Tříkilometrovou trasou bude návštěvníky provázet Vladimír Kříž. Při prohlídce ho uvidí návštěvníci v uniformě ostrovských ostrostřelců. Ti se snaží připomínat staré tradice a udržovat společenský život. „O stezce jsem se dozvěděl v roce 2015, snažíme se ji s dobrovolníky od té doby obnovovat, což se nám dař,“ poznamenal Kříž.

Komentovaná prohlídka vychází z centra lázní, trasa vede k tenisovým kurtům za jáchymovským hotelem Radium Palace a dál k lesnímu domu Belveder směrem na Horní Žďár.  

Od konce Jáchymova by pozorný poutník a znalec místní historie napočítal k Ostrovu celkem jedenáct mlýnů. Patří k nim například Moučný mlýn, Panský mlýn, Maderův mlýn nebo Petrův mlýn. Kromě pozůstatků starých mlýnů a technických památek uvidí na trase návštěvníci při prohlídkách například lázeňskou dámu, jednoho z mlynářů, vodníka, majitele papírny a také  Johanna Sebastiana Bacha. Ten psal na notový papír vyrobený ve zdejší bývalé papírně.

Prohlídky Mlýnské stezky s hranými scénkami se uskuteční v neděli 26. května od 10 a od 13 hodin, je na ně nutná rezervace na webových stránkách Ochotníků Ostrov. Ti také slibují další prohlídky v červnu a po prázdninách.

Na tříkilometrovou trasu z Jáchymova do Horního Žďáru se můžete vydat samostatně, trasa začíná u tenisových kurtů za lesní restaurací Belveder, zpět z Horního Žďáru je možné se vrátit po cyklostezce vedoucí po bývalé železniční trati. Komentovaná prohlídka vychází z centra lázní od domu Agricola.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio