Na Mezinárodní den bílé hole si chebské Tyflocentrum připravilo „slepeckou maturitu“

20. září 2019 10:00

Chebské Tyflocentrum si na sobotu připravilo zajímavou akci. Ta se koná v rámci Mezinárodního dne bílé hole. Akce je nazvaná Tyflomat, aneb maturita ze slepoty.

Ke splnění této „slepecké maturity“ je zapotřebí zvládnutí několika úkolů a to v následujících oblastech: chůze s bílou holí v neznámém prostředí, odhad vzdálenosti, příprava občerstvení nebo přišívání knoflíků.

V rámci této maturity čekají nevidomé i jednotlivé prvky z oblasti sebeobsluhy v domácnosti nebo péče o dítě, při které se bude jednat o oblíkání panenky o velikosti kojence na čas. Těžká bude i disciplína krájení chleba. Krajíc budou muset účastníci totiž navíc namazat škvarkovou pomazánkou a posypat vlastnoručně nakrájenou cibulkou.

Připravený bude i malý vědomostní kvíz o základních znalostech zdravovědy a společenské etikety nebo test z vlastivědy a občanské nauky. V oblasti komunikace s veřejností si všichni vyzkouší práci s mobilním telefonem s úpravou pro zrakově postižené včetně odesílání zpráv SMS.

Pro lidi bez zrakového postižení bude adrenalinovým zážitkem procházka po městě s klapkami na očích. Návštěvníci si také mohou prohlédnout speciální kompenzační pomůcky, které používají právě zrakově postižení lidé. Akce začíná v Chebu v prostorách Tyflocentra v sobotu 21. září v 10 hodin.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio