Na letišti v Karlových Varech vznikne nové odbavovací místo

18. září 2018 12:30

Karlovarský kraj investuje příští rok 3,7 milionu korun do novinek na letišti v Karlových Varech. Přibude například zařízení pro bezpečnostní kontrolu obuvi, které bude sloužit k detekci výbušnin nebo jiných nebezpečných látek.

Díky jednomu novému stanovišti pasové kontroly by se také mělo zrychlit odbavení cestujících, kteří do Karlových Varů přicestují ze zemí mimo Evropskou unii.

„V současné chvíli, pokud přiletí plné letadlo a všichni potřebují celní a pasovou kontrolu, tak odbavení všech cestujících trvá 50 minut. My bychom chtěli tuto dobu zkrátit. Přidáme proto jedno odbavovací místo, takže doba na příletu se zkrátí o 15 až 20 minut," řekl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Novinka bude stát necelých 200 tisíc korun. Zvýšení kapacity je nutné především kvůli vysoké obsazenosti letů nízkonákladové společnosti Pobeda.

Pro příští rok kraj počítá také se zvýšením kapacity trafostanice na letišti, protože kapacita současné by už byla nedostačující pro připojení nových, plánovaných subjektů, které mají do budoucna na letišti přibýt. Využití najde například budova bývalého aeroklubu, kterou kraj příští rok nechá upravit pro potřeby policie a pro budoucí výuku školy pro piloty civilních letadel. V plánu je také modernizace monitorovacího systému světelného zabezpečovacího zařízení letiště asi za 800 tisíc korun.

Letiště Karlovy Vary skončilo loni ve ztrátě 15,3 milionu korun. Podle Hurajčíka by letos díky vytíženosti letů Pobedy mohl být výsledek letiště výrazně lepší. Zřejmě by se měl přiblížit nule, do dalších let už kraj počítá s tím, že bude letiště hospodařit s kladným hospodářským výsledkem.

zdroj: ČTK
Spustit audio