Na kytaru se začal učit kvůli dívce, láska k hudbě ho dovedla do rozhlasu i k vítězství na Portě

8. březen 2023 09:36, aktualizováno

Zpěvák a kytarista Michal Polcar si vyzkoušel mnoho hudebních žánrů. Zpíval s tanečním orchestrem, s plzeňskou kapelou E.F.S. zase vyhrál Portu. Jako doma byl řadu let i ve studiích Českého rozhlasu Plzeň, kde natáčel lidové písničky se Zdeňkem Bláhou nebo s plzeňským souborem Jiskra. Je důkazem toho, že muzika člověka nepřestává bavit bez ohledu na věk.

Na kytaru se kdysi Michal Polcar učil proto, aby díky ní okouzlil jednu dívku. To se prý nakonec nepovedlo. Láska k hudbě mu ale vydržela a přinesla mu spoustu cenných zážitků a zkušeností. „Začínal jsem v šestnácti letech se studentským tanečním orchestrem, dostal jsem nabídku, zda bych v něm nechtěl zpívat, protože odsud právě odcházel stávající zpěvák. Bylo to hodně náročné, vystupovali jsme všechny pátky a soboty, domů jsem se vždy vracel až ráno. Kvůli tomu naše spolupráce trvala jen rok,“ vypráví Michal.

Později začal navštěvovat lidovou školu umění, učil se zpívat u profesorky Jitky Juskové. Základem byla moravská lidová poezie v písních – dle Michalových slov se právě na „lidovkách“ nejvíc pozná, jestli člověk umí, nebo neumí zpívat.

Cesta k folkloru

Díky nápadu profesorky Juskové se Michal dostal ke Zdeňkovi Bláhovi, muzikantovi a dlouholetému hudebnímu redaktorovi Českého rozhlasu Plzeň. 

Michal Polcar s muzikou Jiskry

„Přál jsem si stát se součástí jeho souboru Úsměv, ten se mi moc líbil, byl v té době nejlepším tělesem svého druhu v západních Čechách, a možná dokonce v celé republice. Zdeněk Bláha mě pozval do rozhlasu, vyzkoušel mě u klavíru i ve studiu. Nakonec mi řekl, že do Úsměvu mě nepřijme, ale nějakou formu spolupráce při nahrávání folkloru v rozhlase si představit dokáže. A doporučil mi, ať se přihlásím do souboru písní a tanců Jiskra,“ vzpomíná Michal.

Michal má rád hudbu v mnoha podobách, nebojí se dechovky, lidové písně ani folku a s ním spojených experimentů. Spolu s Milanem Benediktem Karpíškem založil na počátku 80. let Experimentální folkové studio, známé také pod zkratkou E.F.S. „Nejprve jsme hráli ve dvou, postupně nás přibývalo. Přibírali jsme nástroje jako klavír, kontrabas, ale i saxofon nebo elektrická kytara. Milan měl v té době na starosti většinu hudby a textů.“ Právě s E.F.S. vyhrál Michal Polcar v roce 1985 finále Porty, známého českého soutěžního hudebního festivalu.

Experimentální folkové studio funguje dodnes. „S Milanem jsme tenhle projekt oprášili po téměř třiceti letech. Hrajeme čistě pro radost. Řekli jsme si, že jsme už staří dědkové, zapomeneme na všechny sváry a budeme se prostě bavit,“ uzavírá s úsměvem Michal Polcar.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio