Na Klínovci v Krušných horách se chystají na lyžařskou sezonu

8. říjen 2013

Babí léto ještě slibuje několik slunečních dní a podle předpovědí počasí si na sněhovou nadílku ještě počkáme. V jednom z největších krušnohorských areálů na Klínovci se už ale chystají na nadcházející sezonu.

Na Klínovci kromě běžné údržby pokračuje velkorysá modernizace. I s pomocí evropských dotací chtějí provozovatelé do projektu investovat celkem 600 milionů korun. V plánu jsou tři nové lanovky, vylepšení zasněžování, nákup roleb nebo stavba nové sjezdovky.

Loni areál na Klínovci navštívilo 200 tisíc lidí. Letos se návštěvníci mohou těšit nejen na komfortnější zázemí a prakticky stejné ceny, ale třeba i na dokonalejší servis pro běžkaře.

Lyžaři, kteří si zvykli na společný skipas, jež platil i na protějším Fichtelbergu, potěší nově zavedený skibus, který bude pravidelně mezi oběma areály přejíždět.

„Trasa skibusu trvá 6 až 10 minut. Lyžař tak může během dne využít areál jako celek, přejet si, kolikrát chce. Pokud po něm bude velká poptávka, jsme schopní se přizpůsobit i během sezony, nasadit další skibusy a jezdit každou půlhodinu,“ říká Adam Svačina z klínoveckého areálu.

Připravují se i záchranáři

Na sezonu se musí chystat i horská služba. Prověrka začala tento týden. „Začínáme odvážet skútry na zimní kontrolu. Ten hřeben je od Děčínského Sněžníku až po Kraslice, což je nějakých 140 kilometrů, a máme zde deset stanic, kde na každé stanici je nějaká technika,“ vysvětluje náčelník krušnohorských záchranářů Miroslav Güttner.

Horská služba prakticky denně vyjíždí ke zraněným jezdcům. Ke službě patří i noční pohotovost nebo výpomoc krajským záchranářům.

Podzimní ráno ve sjezdovém areálu Klínovec

„Záchranář má skialpinistické vybavení na lyžování v terénu. K tomu oblečení, prostředky pro sundavání lidí z lanovky. Tyhle věci se musejí na zimu zkontrolovat a musí se udělat cvičení na všechny lanovky,“ dodává záchranář Güttner.

Příslušníky horské služby tedy čeká ještě cvičení. Sjezdovky zase čekají na první sníh a své návštěvníky. Podle záchranářů by na horách měli dbát na kvalitní výbavu, respektovat výstražná upozornění, nepřeceňovat své schopnosti a hlavně ctít pořádek v přírodě.

autoři: Pavla Sofilkaničová , dab
Spustit audio