Na Karlovarsku zdraží od ledna vodné a stočné o čtyři procenta

4. prosinec 2017

Téměř o čtyři procenta zdraží v příštím roce vodné a stočné v obcích Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech. Cena za metr krychlový vody se v roce 2018 zvýší asi o tři koruny na 69 korun. Paušální poplatek za nejčastěji používaný vodoměr zůstane stejný.

Ve sdružení, jehož členy je bezmála sto obcí z Karlovarska, Sokolovska, Tachovska, Chomutovska i Rakovnicka, se platí takzvaná dvousložková cena za vodné a stočné. Kromě samotné ceny za vodu tak odběratelé platí i paušál podle velikosti vodoměru.

Paušál za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr zůstane na 1980 korun ročně, u ostatních vodoměrů se poplatky mírně zvýší. Průměrný spotřebitel tak za roční spotřebu vody zaplatí v roce 2018 zhruba o 90 korun více.

„I po tomto navýšení zůstává naše cena stále pod úrovní vodného a stočného v okolních regionech, nízká je i vzhledem k celorepublikovému průměru," uvedl předseda Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech Josef Hora.

„Ke zvýšení ceny nás z velké části nutí situace na pracovním trhu a neustálý tlak na růst platů. Přes 60 procent našich zaměstnanců tvoří dělníci. Abychom si udrželi dostatek pracovníků a zajistili služby na požadované úrovni, musíme mzdy zvýšit alespoň na úroveň srovnatelnou s ostatními obory v regionu. Vliv na zvýšení ceny má i předpokládaná inflace v roce 2018 a nárůst cen energií," uvedl Antonín Jágl, ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, které pro sdružení zajišťují správu majetku.

zdroj: ČTK
Spustit audio