Na Karlovarsku jsou nejlepší podmínky pro podnikatele v Mariánských Lázních

24. březen 2016

Nejvyšší podíl podnikatelů, dobrá dostupnost a nejnižší nezaměstnanost. To jsou důvody, které z Mariánských Lázní dělají nejpřívětivější město pro podnikání v Karlovarském kraji. Druhé skončily Kraslice, na třetí místo klesl loňský vítěz Ostrov

Výzkum Město pro byznys hodnotí již osmým rokem 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky.

Mariánské Lázně se radují z vítězství po loňském druhém místě a důvodů je hned několik. Především je to nejvyšší podíl podnikatelů a druhý nejvyšší podíl firem v kraji.

„Jsme lázeňské město a naši podnikatelé jsou především z oblasti služeb. Turistický ruch a půda připravená pro tento sektor samozřejmě nahrává jejich růstu a rozvíjení podnikání značně napomáhá,“ okomentoval jeden z důvodů vítězství tajemník Jiří Šrámek.

Před ostatními městy je zvýhodňuje také dobrá dostupnost a nejnižší dlouhodobá nezaměstnanost. Vysoké výdaje putují na rozvoj veřejné dopravy. K prvnímu místu pomohla městu také dobrá komunikace s občany a podnikateli v testu elektronické komunikace.


Celkové pořadí:
1. Mariánské Lázně
2. Kraslice
3. Ostrov
4. Cheb
5. Aš
6. Sokolov
7. Karlovy Vary

„Naším hlavním cílem je pravidelná komunikace. Chceme, aby byli jak občané, tak podnikatelé vždy vyslyšeni a jsme rádi za každý názor či podnět. Tímto směrem se chceme ubírat i nadále a zlepšovat tak ekonomické prostředí našeho města,“ dodal Šrámek.

Druhé Kraslice bodují především v hodnocení přístupu radnice, konkrétně v kritériích, která se týkají hospodaření a finanční stability města. Podnikání pozitivně ovlivňují nízké poplatky nastavené radnicí. Podnikatelé mohou těžit také z nižších cen bytů a stavebních pozemků a větší konkurence na pracovním trhu. „Jednoduchost, rychlost, stručnost a efektivnost. To je cesta k úspěšné spolupráci mezi radnicí a podnikateli,“ uvedl starosta Roman Kotilínek.

Loni první, letos třetí

Ostrov v pořadí klesl, ale stále platí za kvalitní místo k podnikání. Má druhé nejnižší ceny stavebních pozemků a v celkovém počtu ekonomických subjektů zaznamenal meziročně nejrychlejší nárůst.

„Spolupráce s podnikateli u nás funguje velmi dobře. Pořádáme setkání podnikatelů se zástupci města a právě vzájemná spolupráce je pro nás velmi důležitá. Díky pravidelné komunikaci pak víme, na co se zaměřit. Pro celkový rozvoj podnikání děláme maximum a v tomto roce se nám podařilo naplnit kapacitu průmyslové zóny a přivést dalšího velkého investora, který pojme až 500 zaměstnanců,“ uvedl starosta Pavel Čekan.

Vyhlášení regionálních výsledků výzkumu Město pro Byznys probíhá v letošním roce v rámci krajských setkání Svazu měst a obcí České republiky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio