Na karlovarské škole J. A. Komenského učitelé vyhlásili stávkovou pohotovost

10. červen 2016

Téměř dvě desítky učitelů základní školy Jana Amose Komenského v Karlových Varech vyhlásily dva týdny před koncem školního roku stávkovou pohotovost. Dlouhodobě jsou nespokojení se způsobem, jakým školu vede ředitelka Monika Preňková.

Část pedagogů má výhrady k jejímu vystupování, upozorňuje na chyby v hospodaření anebo způsob komunikace. Učitelé kritizují i způsob, jakým vedení školy zdlouhavě řešilo nedávný způsob šikany mezi žáky.

K postoji nespokojených pedagogických pracovníků se připojily i desítky rodičů. Těm se nelíbí zejména způsob vyúčtování loňské školy v přírodě. Dodnes jim nebylo vysvětleno, zač museli přesně platit. Pobyt dětí na šumavském Zadově je, podle nich, navíc předražený. Cílem učitelů a rodičů je donutit vedení města, jako zřizovatele školy, aby ředitelku Preňkovou odvolalo a vyhlásilo na uvolněnou funkci řádné výběrové řízení.

Nařčení podřízených a rodičů ředitelka školy odmítá

Důvod k odvolání nevidí ani lidé ze současného vedení radnice, přestože za určitá pochybení dočasně snížili ředitelce Preňkové osobní ohodnocení. Představitelé vedení města přitom poukazují, že na škole Jana Ámose Komenského se pracovníci rozdělili na dvě části. Jedna skupina ředitelku podporuje, a druhá ji nekompromisně odmítá.

Situaci na škole prověřovala Česká školní inspekce. Podle zástupců magistrátu ale žádná závažná pochybení nenašla. S podobným výsledkem skončily i magistrátní kontroly. Stávkovou pohotovost vyhlásili učitelé poté, co se svými stížnostmi neuspěli při nedávném zasedání městských zastupitelů.

Základní škola Jana Amose Komenského v Karlových Varech

Po veřejném projednávání situace se radnice rozhodla situaci řešit pravidelnými schůzkami mezi znepřátelenými tábory. Podle pověřeného náměstka Jiřího Klsáka se ale napětí mezi školskými pracovníky uvolňovat nedaří.

Výsledek poslední schůzky i vystupování zástupců radnice hodnotí učitelé jednoznačně negativně. O svých výhradách chtějí informovat městské zastupitele na jejich řádném zasedání 28. června.

Stávková pohotovost pravděpodobně potrvá nejméně do začátku nového školního roku. O napjaté situaci mezi částí pedagogického sboru a vedením školy hovoří zasvěcení lidé z radnice a rodiče dětí nejméně pět let.

autor: zdt
Spustit audio