My dva a čas

16. červen 2021

Yvetta Simonová a Milan Chladil spolu natočili stovky rozhlasových snímků. Jsou dodnes v české populární hudbě nepřekonanou pěveckou dvojicí - vystupovali spolu více než dvacet let.

Oni dva a jejich čas, tak by se dala nazvat hudební produkce, která zůstala po dnes už legendární dvojici Yvetta Simonová a Milan Chladil. Nikdo po nich už nebyl jako oni, a stěží někdy bude. S pozadím sametových hlasů hudebních nástrojů, hladivých melodií a barevně bohatého zvuku Vlachova orchestru šli díky svému muzikantství vstříc nesmírné oblibě a úspěchu.

Něžnější polovina tohoto libě znějícího dua, Yvetta, vystudovala obchodní akademii, nositel jemného barytonu Milan se po vyučení pánským krejčím stal absolventem stejného typu školy. Oba budoucí úředníci měli ale raději zpěv, a tak se stali na dlouhá léta vzory partnerského pěvectví. Yvetta Simonová začínala jako operetní zpěvačka, pak zpívala s orchestrem Zdeňka Bartáka. V roce 1958 přijala angažmá u kapelníka Karla Vlacha, s jehož orchestrem pak od roku 1960 účinkovala trvale a pořídila s ním na 500 snímků pro gramofonové desky, nejvíce v duu s Milanem Chladilem. Ten stanul před orchestrem Karla Vlacha o pár let dříve než Yvetta Simonová, avšak své největší úspěchy prožil právě po boku Yvetty Simonové. Jejich pěvecké partnerství znamená unikát nejen na naší, ale i evropské hudební scéně. Oba posilovali tuto šťastně zvolenou image dlouhou řadou společných nahrávek, koncertními zájezdy i televizními vystoupeními. Ten, který nesl název My dva a čas, se stal doslova legendárním.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio