Muzeum láká na geologické sbírky. Patří k nim i čedičová bomba a zkamenělá ryba ze Sokolovska

17. květen 2021 08:45

Sokolovské muzeum se po delší nucené přestávce opět chlubí geologickou sbírkou. V podzemí tamního zámku mohou návštěvníci vidět třeba čedičovou bombu, ještě nezvětralé kmeny pravěkých stromů nebo zkamenělou rybu ze Sokolovska.

„Celá expozice se týká geologických pokladů Sokolovska. Mnoho exponátů je ze sbírky geologa Petra Rojíka,“ řekl ředitel muzea Michael Rund. Jedním z lákadel je miliony let stará zkamenělá ryba ze Sokolovska. „Je to prajelec. Byl objeven v usazeninách třetihorního cyprisového jezera,“ upřesnil ředitel.

Čedičová bomba

Právě podle místa nálezů nese vodní tvor přízvisko Sokolovensis. Rybáři by se z úlovku na rozdíl od geologů nejspíš moc neradovali, zvíře měří na délku přibližně tři centimetry. Zajímavostí je hornina zvaná Čedičová bomba.

V jedné z vitrín jsou exponáty z mnoha geologicky zajímavých míst světa, mezi kterými nechybí ani Sokolovsko. „Upozornil bych například na vzorek voskopryskyřičného uhlí z naleziště v Malajsii. Jsou tady vzorky uhlí z Vorkuty z Kuzněcké pánve a ukázka horniny z dolu Medard u Sokolova. Je půl miliardy let stará. To je na naše lidské myšlení doba velice, velice dlouhá,“ uzavírá Jiří Beran ze sokolovského muzea.  

Expozice s geologickými poklady je v podzemí sokolovského zámku, zájemci ji mohou vidět od středy do neděle. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio