Muž mnoha profesí Vladimír Baier by slavil 90. narozeniny

29. březen 2022

18. března by se dožil devadesáti let Vladimír Baier z Domažlic. Muzikant, skladatel, sběratel, písmák, výrobce hudebních nástrojů, někdejší ředitel Muzea Chodska.

Vladimír Baier je bezesporu nejvýznamnější osobností chodského folkloru druhé poloviny 20. století. Bez rozmyšlení u něj můžeme použít přirovnání k renesančnímu člověku, jelikož se nevěnoval pouze folkloru a hudbě, ale svým umem zasáhl do nespočtu bohulibých lidských činností a všude po sobě zanechal kvalitní výraznou stopu.

Vladimír Baier své výjimečné hudební nadání zdědil pravděpodobně po dědečkovi. Vedle hry na klarinet, saxofon, housle a violoncello ovládal Baier i hru na nejrozličnější lidové nástroje jakými jsou např. dudy, niněra, malý cimbálek, fanfrnoch, pastýřská trouba či vozembouch. Hudbě se věnoval prakticky od svých gymnazijních let, kdy hrál ve studentské dudácké muzice na klarinet. Právě z této kapely později, v roce 1955, vznikla proslulá Konrádyho dudácká muzika, do které Baier nastoupil v roce 1956, po návratu z vojny.

Vladimír Baier se věnoval folkloru nejen coby aktivní muzikant, ale i jako sběratel. Při své hudební praxi zapisoval písničky, které do té doby nebyly v žádném zpěvníku zveřejněny. Jeho největší sbírku pak tvoří takzvané Darebné písničky z Chodska, které byly v roce 2003 vydány tiskem. Tiskem vyšly i jeho další dvě knihy Muzikantské vzpomínky a Úsměvy z kraje pod Čerchovem. Jeho národopisná aktivita nebyla přitom pouze hudební. Sepsal vzpomínky na dobu svého dětství kolem 2. světové války. Popisuje v nich nejrozmanitější domažlická zákoutí, zajímavé osudy vážených občanů Domažlic i prostých domažlických postaviček, které byli čímsi výjimečné. V soukromí se věnoval dokonce i drobné poezii.

Styl Club 1969

Ve svém životě se pochopitelně nevěnoval pouze lidové muzice. Jeho mnohostranný hudební talent ho opravňoval působit i ve významných swingových a tanečních kapelách na Domažlicku. Dudácká muzika ale v jeho muzikantském životě hrála vždycky prim. V úpravách chodských lidových písní vytvořil Baier jakýsi nový styl hraní dudácké hudby 2. poloviny 20. století. Dnes jsou „baierovým rukopisem“ ovlivněny všechny dudácké kapely na Chodsku budou z něj čerpat jistě i další a další generace chodských muzikantů. Osobnost Vladimíra Baiera má pro Chodsko neocenitelný význam, i když zatím zůstává stále dostatečně nedoceněna. Do muzikantského nebe odešel vyhrávat v dubnu roku 2010.

autor: Josef Kuneš | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio