Motýl, který to nikdy nevzdal

9. listopad 2021

Moravská kapela Argema oslaví příští rok 40 let své existence. Za sebou má přes 20 vydaných alb a tisíce koncertů. Víte, co znamená její jméno?

Kdyby v roce 1982 nezaložil bubeník Josef Pavka spolu s dalšími muzikanty skupinu Argema, jen málokdo by věděl, že se takto jmenuje tropický motýl z ostrova Madagaskar. Skupina Argema získávala popularitu především na jižní Moravě, odkud pochází. Tehdejším funkcionářům musela dokazovat, co slovo Argema znamená, protože cizí názvy měly skupiny zakázány, to aby měli strážci ideologie přehled.

Argema si od svého založení začala stavět vlastní repertoár a v roce 1987 patřila díky výrazné melodice a bohatým vokálním partům k největším překvapením Rockfestu v pražském Paláci kultury. Postoupila až do finále. O rok později získala nejvyšší počet hlasů v Rockové lize v pražské Lucerně. Natočila i svou první desku, která však byla vzápětí zakázána, její obal byl tehdejším cenzorem dokonce zabaven. A přišly další úspěchy i neúspěchy.

Sestava skupiny se během své existence několikrát změnila, jediným zakládajícím členem Argemy je dnes bubeník a zpěvák Josef Pavka, který boj o přežití Argemy nikdy nevzdal. Na zmíněném Rockfestu v Paláci kultury v Praze v roce 1987 se Argema dostala až do finále. Jejím zpěvákem byl tehdy autor písně, která se hraje dodnes, Tohle je ráj. Jmenoval se Zbyněk Bobr Horák. Skupinu v roce 1989 opustil, když psychicky neunesl zákaz první dlouhohrající desky skupiny Argema. V roce 2021 odešel ve svých 57 letech do muzikantského nebe.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.