Mottem dobročinného obchodu je Radost na dvakrát

16. září 2009
Tento pořad

První dobročinný obchod v západních Čechách funguje od včerejška v Plzni. Ve Veleslavínově ulici ho otevřelo občanského sdružení Český západ, které v okolí Toužimi na Karlovarsku pracuje s romskými komunitami. Krámek BUŤI vznikl podle britského vzoru, kde podobný systém dobročinných obchodů funguje už více než 60 let. Více informací zjišťovala Monika Zettlová.

Princip obchodu, v němž budou pracovat dobrovolníci, spočívá v prodeji darovaných věcí. Sdružení doufá v to, že lidé přinesou do obchůdku oděvy, obuv, domácí potřeby, knihy, kompaktní disky, DVD, umění a šperky, které už nepotřebují. Věci by měly být ve výborném stavu, oděvy by měly být také moderní, maximálně pět let staré. Dobrovolníci věci přeberou a co půjde, nabídnou k prodeji. Neprodejné věci se pokusí co nejvíce využít jinak nebo recyklovat.

Kromě darovaných věcí prodává krámek, jehož jméno znamená v romštině práci nebo výrobek, také originální výrobky romských žen z textilní dílny v Dobré Vodě, marmelády, kávy a krémy od mnichů trapistů z kláštera v Novém Dvoře a šperky z filcu a ručně vyráběné svíčky od lidí z občanského sdružení Ledovec, působícího na Plzeňsku.

Zisk z prodeje obchodu Buťi půjde na vzdělávání, zaměstnávání, volnočasové programy a další aktivity občanského sdružení Český západ.

autor: čer
Spustit audio