Mosty na dálnici D6 chrání speciální technologie proti námraze

15. listopad 2018 08:00

Tři mosty na dálnici D6 v Karlovarském kraji chrání speciální technologie proti námraze. Pokud klesne teplota a prší nebo je vlhko, systém na silnici rozpráší solanku.

Ošetření vozovky je tak šetrnější a rychlejší. Navíc bude doprava po mostech v zimě bezpečnější. V Karlovarském kraji jde o vůbec první takovou technologii, kterou jsou mosty chráněné. V Praze funguje například na Barrandovském mostě.

„Uprostřed jízdního pásu je tenká hadička zařezaná v asfaltu, kterou proudí solanka. Každých pět metrů je osazena mikrotryska vytvářející okem neviditelný paprsek a aplikuje solanku na vozovku,“ popisuje Miroslav Kaňha z firmy instalující zařízení.

Celá technologie je uložena v buňce pod mostem. Systém je mnohokrát jištěný. Solanka je ve dvou nádržích po osmi kubících a voda pro letní údržbu v dalších dvou po dvou kubících. Voda v létě slouží jako ochrana před ucpáním trysek marastem.

Součástí systému jsou také čidla, která hlídají venkovní teplotu: „Čidlo vyhodnotí teplotu, za které dojde ke vzniku námrazy. Systém nastavujeme na zhruba půl stupně před tím, než by k námraze došlo, aby se vozovka automaticky ošetřila rozprášením solanky, kterou provoz pak roznosí do souvislého filmu,“ vysvětluje pracovník firmy Miroslav Kaňha starší.

Zatím se technologie zavedla na třech místech v Karlovarském kraji. Další místo přibude podle Ředitelství silnic a dálnic příští rok.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio