Mořský vlk Jan Hájek křtí novou knihu. Vzpomíná v ní na zaoceánské plavby

20. duben 2023 08:55

Knihu plnou příběhů českých námořníků ve čtvrtek 20. dubna v 17 hodin pokřtí v karlovarském muzeu. Jmenuje se Mořští vlci na souši aneb Jak nám uplavaly lodě. Napsal ji Karlovarák a bývalý hospodář na zaoceánských lodích Jan Hájek. 

Publikace vychází ke smutnému výročí 25 let od ukončení plavební činnosti České námořní plavby. Firmu získal v privatizaci Viktor Kožený a poté všechny lodě rozprodal. „My, bývalí námořníci, to velice těžce neseme. Tak jsem se domluvil se svými kolegy, námořními důstojníky, bocmany a kapitány. Poslali mi své příběhy a já jsem je dal dohromady se svými,“ popisuje cestu ke vzniku knihy Jan Hájek. Navázal tak na svou Námořnickou kuchařku. 

Jan Hájek, autor knihy Mořští vlci na souši aneb Jak nám uplavaly lodě

Jak se čtenáři dočtou, na původně československých a později českých lodích čekala námořníky řada dobrodružství, zažili i střelbu. Například loď Pionýr ztroskotala na korálovém útesu. Námořníci popisují zážitky z cest po celém světě, od evropského Polska přes Asii až po Afriku a Ameriku.

V jedné kapitole popsal několik zážitků z cest zpěvák Laďa Kerndl, který se plavil s kapelou na americké výletní lodi. V knize jsou mezi několika desítkami i příspěvky Karlovaráků, kteří se také plavili po mořích, a to postřehy Miroslava Štěpánka, Antonína Šimurdy, Milana Kšíra a Martina Pikory.

Některé historky spojené se zaoceánskou lodí Karlovy Vary popsal kapitán dálné plavby Karel Zeman. Nechybí ani zážitky z přístavů na Kubě, v Basře, Liverpoolu, na Mauriciu. Čtenáři získají i základní přehled o historii tuzemské námořní plavby.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio