Mohl jsem žít v klidu jako projektant na Moravě, usmívá se Stanislav Hložek. Jubileum oslaví v Lucerně

2. září 2024

Stanislav Hložek oslaví sedmdesátiny v pondělí 16. září svým prvním samostatným koncertem v pražské Lucerně. Mezi hosty nebude chybět Karel Vágner, Monika Absolonová nebo Libor Bouček.

S Karlem Vágnerem se zná už 50 let. „Když jsem na pódiu s ním, nemůže se nic stát,“ je přesvědčený zpěvák. Na koncertě zazní hity jako Krejčí nebo Taková je láska má.

„Nervózní jsem už od doby, co jsem na to kývnul. V prosinci jsme měli vzpomínkový koncert Hany Zagorové. Přišel její manažer a vysvětlil mi, že jubileum oslavím v Lucerně. Nešlo mu vzdorovat. Tak to beru jako výzvu. Vlastně díky Karlovi a Hance mám život složitější, než bych měl. Já bych si žil v klidu jako projektant na Moravě, ale teď lítám jak hadr na holi,“ usmívá se spokojeně zpěvák.

Stanislav Hložek

Fanoušky čeká také několik překvapení. Doprovod mu bude dělat Boom Band Jiřího Dvořáka. „Konečně mám pořádnou kapelu,“ pochvaluje si. Mezi gratulanty bude i Petr Salava za legendární Amforu nebo moderátor Libor Bouček se speciální gratulací. Vystoupí také cimbálová muzika Musica Moravica, s kterou Stanislav Hložek občas zpívá a zahraje si s nimi i hit století Holky z naší školky.

Ohlédnutí do osmdesátek

V 80. letech byl hvězdou. S Hanou Zagorovou a Petrem Kotvaldem kralovali tehdejším hitparádám. Každý díl národem milovaného seriálu Sanitka končil jejich písní Můj čas. „Tu písničku jsme měli moc rádi. Hanka ji ale nechtěla zpívat kvůli síle toho textu, který napsal geniální Zdeněk Borovec. Ona byla nemocná, tak nechtěla nic přivolávat.“

Svého času měli i 350 koncertů ročně. „To číslo je úplně nepředstavitelný. Byl jsem šťastný, že to takhle funguje. Hrávali jsme i dvakrát denně, jezdili po zahraničí, točili jsme televize, desky. Takhle to probíhalo pět šest let. Vůbec jsem nevěděl, co se děje venku. Nemohl bych do žádné vědomostní soutěže, protože jsem žil jen muzikou. Ale ta sláva byla úžasná.“

Moderování Magionu

V 90. letech začal moderovat Magion, později Vegu. „Každý čtvrtek se vysílalo živě. Scénář jsem dostal někdy den před, někdy jen tři hodiny před vysíláním. Studia samozřejmě vypadala jinak, o klimatizaci jsme si mohli nechat zdát. Ale byly to krásné pořady,“ vzpomíná.

Pořad moderoval téměř devět let. Moderování se ale nevzdal a na vlnách Českého rozhlasu Zlín ho můžete slyšet v hudebním pořadu Strom lásky mý.

Alex Mynářová a Stanislav Hložek

Co ho naučila Hana Zagorová? Na společných koncertech písnička Můj čas nikdy nezazněla. Zahraje ústřední píseň seriálu Sanitka na svém koncertě? Se synem Matyášem, který se stal Mužem roku 2017, už mají dva duety. Plánují spolu i další hudební spolupráci? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.