Mladý ruský lékař uspořádal v Sokolově sbírku pro Ukrajinu, zájem byl obrovský

28. únor 2022 08:55

Do materiální sbírky pro Ukrajinu v neděli přispívali lidé v Sokolově. Pomoc přes ukrajinskou ambasádu v Praze zajistil ruský lékař, který žije téměř deset let v Čechách. S napadením Ukrajiny nesouhlasí a potřeboval se do pomoci aktivně zapojit.

Dětské pleny, výživu, deky i léky přinesli lidé do sbírky pro Ukrajinu před Dům kultury v Sokolově. Tu se rozhodl uspořádat mladý lékař Dmitry Košelev, který pochází z Moskvy, v Čechách vystudoval vysokou školu a žije tu už 10 let. Množství darů, které přinesly desítky lidí z celého regionu, ho šokovalo.

„Už mě nebavilo sledovat zprávy a noviny z Ukrajiny, mám tam spoustu přátel a kolegů. Vůbec jsem nevěděl, jak můžu pomoct. Když jsem byl v Rusku, chodil jsem třeba na demonstrace. Tady v Čechách jít na protiruskou demonstraci nemá cenu, kdo to uvidí? Takže jsme šli na procházku a nějak nás to napadlo,“ vysvětlil Dmitry Košelev.

Sbírku považuje za jediný způsob, jak teď může lidem na Ukrajině pomoct. „Vnímám to stejně jako každý vzdělaný Rus, který má srdce a mozek na správném místě. Ostře to odsuzuji, nenávidím tu vládu a zároveň mám výčitky. Každý Rus za to může, ten, kdo mlčel, kdo k tomu byl lhostejný,“ řekl.

Lidé do sbírky přinesli tolik věcí, že museli organizátoři narychlo zajistit další dopravu. S převozem na ukrajinskou ambasádu do Prahy tak pomohli i hasiči z Horního Slavkova.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio