Ministerstvo zdravotnictví zamítlo Karlovarskému kraji dotaci na přístroje pro onkologii v Chebu

22. březen 2021 13:35

Karlovarský kraj nedostane dotaci od ministerstva zdravotnictví na nákup moderního lineárního urychlovače pro onkologii v Chebu. Důvodem zamítnutí dotace bylo to, že v kraji není onkologické centrum.

Moderní lineární urychlovač a další nezbytně nutné přístrojové vybavení chtěl pro jediné onkologické oddělení v regionu pořídit Karlovarský kraj. Na obnovu přístrojů připravila Karlovarská krajská nemocnice žádosti o finanční podporu z takzvaného programu REACT-EU, který je určený přímo na vybavení nemocnic.

Ministerstvo zdravotnictví ale žádost zamítlo. Onkologičtí pacienti, kteří jezdí do chebské nemocnice za veškerou péčí včetně chemoterapie a radioterapie, se tak i nadále budou muset spoléhat na techniku, jež postupně zastarává a nemůže se rovnat novým přístrojům.

Důvodem zamítnutí je to, že Karlovarský kraj jako jediný v republice nemá komplexní onkologické centrum. „Péče o nemocné je zcela závislá na jediném onkologickém oddělení v nemocnici v Chebu. Na tyto věci jsem v uplynulých týdnech upozornil ministra zdravotnictví Jana Blatného,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Petr Kulhánek.

„Připojil jsem stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, které potvrdilo, že podmínky čerpání peněz ještě bylo možné upravit. Pevně jsem věřil, že ministr dá podnět k úpravě a zařadí chebskou nemocnici mezi zařízení, jež mají výjimku a finance mohou v rámci REACT-EU získat. To se však nestalo,“ doplnil hejtman.

Vybudování onkologického centra měla v plánu i minulá vedení kraje. Jedná se ale o finančně náročnou záležitost. S jeho vybudováním kraj počítá v rámci takzvaného Generelu areálu karlovarské nemocnice.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio