Ministerstvo financí snížilo Karlovarskému kraji sankce za špatné čerpání dotací

23. květen 2012

Karlovarský kraj by měl za špatné čerpání evropských peněz vracet téměř 33 miliónů korun z původních 980 miliónů. Vysokou sankci navrhovala společnost Deloitte, která audit prováděla. Týkal se 14 projektů v Karlovarském kraji. Jak potvrdil náměstek hejtmana Petr Navrátil, i poníženou sumu bude kraj připomínkovat.

Ministerstvo financí ČR audit zrevidovalo a dospělo k odhadu sankce ve výši 32, 8 milionu korun. Kontrolní zjištění se týkají především zadávání veřejných zakázek. Audit společnosti Deloitte se zaměřil na 35 projektů dotovaných z Regionálního operačního programu Severozápad. O skutečné výši sankcí ale teprve rozhodne Evropská komise.

Nejvyšší částku, kterou by měl Karlovarský kraj vracet, se týká rekonstrukce Integrované střední školy v Sokolově. V tomto případě se jedná o 19 miliónů korun. Naopak Centrum technického vzdělávání v Ostrově nebude vracet nic. Původních téměř 500 miliónů korun Ministerstvo financí nakonec vyškrtlo úplně.

Dobře dopadly v upraveném auditu i projekty jiných žadatelů než Karlovarského kraje. Například město Sokolov mělo podle kontroly vracet 20 milionů Kč za údajná pochybení při rekonstrukci zimního stadionu. Zpráva ministerstva už o sankcích nehovoří. Konečné slovo o případných pokutách bude mít ale až Evropská komise.

Spustit audio