Mihadlo, handsteiny nebo Motum perpetum. Patriot odhaluje, co dal světu Jáchymov

10. červen 2019 08:30

Návštěvníky Jáchymova čeká netradiční přednáška o historii města. Dozvědí se, že Jáchymov neproslul jen díky minerálům, stříbru, uranu a tolarům. I když už to samo o sobě bylo výjimečné. Jenže to není všechno.

Se slavnou minulostí města seznamuje s návštěvníky v lázeňském hotelu Běhounek tamní patriot Jaroslav Ochec. Lidem tak připomíná například fakt, že díky těžbě stříbra bylo v šestnáctém století toto hornické město druhým nejlidnatějším v Čechách. V roce 1534 měl Jáchymov přes 18 tisíc obyvatel, dnes má necelé tři tisíce obyvatel.

V Jáchymově si také nechali císaři vyrábět zvláštní klenoty. „Byly to jáchymovské handsteiny a nechali si je pro své vzácné hosty vyrábět císařové,“ připomíná Ochec jednu ze zajímavostí, které dal Jáchymov světu. Horníci tam také využívali vynález zvaný mihadlo. Z malého Potůčku tak byli schopní pomocí velkého vodního kola a soustavy trámů, které do sebe postupně dominovým efektem narážely, přenést energii několik kilometrů daleko. „Na konci celého zařízení pak s pomocí posledního mihajícího se trámu čerpali vodu z dolů,“ vystětluje Jaroslav Ochec.

Bizarností pak byl technický výkres stroje zvaný Motum perpetum. „Z historických pramenů vyplývá, že ho nakreslil jakýsi matematikus a žádal peníze na jeho výrobu. Z fyzikálního hlediska to byl nesmysl, ale kdyby se ten výkres našel, byl by to úžasný doklad technického kreslení z šestnáctého století,“ míní. Přednáška Jaroslava Ochce začíná dnes 10. června od 19:30 hodin v jáchymovském hotelu Běhounek.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio