MIG21: Tančím

Také rádi tančíte? Je mnoho lidí, kteří se tančit stydí, mají pocit, že by se jim okolí smálo. Mnozí z nás by si rádi zatančili, ale neví jak, protože tanec pro každého znamená něco jiného.

Tanec to je především svoboda, očista duše, zábava, inspirace, odreagování, umění, uvolnění, práce, a tak dále. Díky tanci máme možnost vyjádřit naše pocity a myšlenky. Tančit můžeme sami, ve dvojici nebo ve skupině. Důležité je se ponořit do hudby a nechat ji proudit našimi smysly, ona už nás povede sama. Tanec je hra s vlastním tělem, které je ten nejkrásnější nástroj pro umění. Vyjádříme-li své pocity a emoce tělem, otevřeme prostor pro dynamický tanec, který vlastně nemá žádné meze a je jenom na nás, jak jej prožíváme.

Jeden citát, jehož autor není znám, říká: “Umíš-li mluvit, umíš zpívat. Umíš-li chodit, umíš i tančit.“ Kde se v nás ale tahle schopnost bere? Tanec je prostředek komunikace, pohybem vyjadřujeme naše pocity, protože slyšíme hudbu, vnímáme rytmus a tančíme. O tom se zpívá v písni, kterou napsali Tomáš Polák a Jiří Macháček. Jmenuje se Tančím, skupina se jmenuje Mig 21.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio