Městská policie v Sokolově otevřela centrum prevence

30. prosinec 2016

Sokolovská městská policie má nové oddělení prevence. Vzniklo v přízemí budovy městského úřadu. Prostory budou sloužit hlavně pro vzdělávací projekty určené dětem, seniorům a dalším skupinám.

Středisko se podařilo přebudovat a vybavit za necelý jeden milion korun. Podívat se přišli ředitelé a učitelé sokolovských škol. Velkorysým zázemím návštěvníky provedla vedoucí oddělení prevence Hanka Procházková.

V hlavní učebně klientům slouží například interaktivní magnetická tabule, kde mohou děti trénovat bezpečností předpisy, nebo funkční telefonní budka, na které se budou učit, jak přivolat pomoc v případě nebezpečí. Čtyři uniformované figuríny pak představují jednotlivé příslušníky bezpečnostních složek. Součástí je také takzvaný drogový koutek nebo naučná stěna s pokyny pro chodce.

„Hlavním cílem je šířit osvětu v oblasti záchrany lidského života a protipožární ochrany. Jde o to, aby nejen děti, ale všichni občané byli připraveni a schopni zvládat krizové situace, které mohou každý den nastat,“ řekl Petr Kubis, který ještě jako velitel sokolovských městských strážníků stál u zrodu myšlenky.

„Budeme děti učit, jak se správně označit reflexními páskami, jak se vybavit na jízdní kolo, chystáme také besedy se seniory,“ doplnila Hanka Procházková s tím, že budou pokračovat v zavedené spolupráci s policisty, hasiči, záchranáři i Záchranným kruhem.

Oddělení prevence teď sestavuje plán na příští rok ve spolupráci s řediteli sokolovských základních i mateřských škol.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio