Městská evangelizace v Praze vyvrcholí představením v kostele sv. Ludmily

29. březen 2007

Tento týden od pondělí do čtvrtka probíhají na pražském náměstí Míru tzv. Jarní kulturně-duchovní slavnosti. V tyto dny je možné mezi 15. a 18. hodinou vyslechnout hudební produkci několika žánrově rozličných skupin (křesťanský rock, spirituály, vokál), kterou střídají divadelní scénky zaměřené na základní poselství evangelia, škola tanců a slovo o lidských hodnotách, smyslu života, existenci Boha, společenství církve. Akce vrcholí dnes večer v kostele svaté Ludmily.

Na další podrobnosti jsem se zeptala římskokatolického kněze Kamila Nováka z komunity Chemin Neuf.

Kdo všechno pořádá tuto akci?

"V prvé řadě je tady Misijní centrum Arcibiskupství pražského s komunitou Chemin Neuf a s křesťany různých církví, zvlášť s Křesťanským společenstvím a evangelíky. Hodně k tomu přispěla městská část Praha 2, která nám umožnila být na tomto náměstí, a také dostáváme určitý grant na kulturu a hudební produkci."

Jarní kulturně-duchovní slavnosti na náměstí Míru

Jaký je zájem ze strany lidí, kteří jdou kolem a vidí tuto akci?

"Tím, že je to na náměstí, je to hodně ovlivněno počasím. Když je hezky, tak je velký zájem a lidé si rádi zdarma poslechnou hudbu a popovídají si o životě. A to je i cílem toho našeho týdne - na jaře po zimě nabídnout něco nového, co může člověka nastartovat do nového přístupu k životu, a to se nám, myslím, hodně daří. Je to hodně závislé na tom, jestli svítí slunce - to jsou lidé otevření a schopní rozmlouvat o svém životě, zamyslet se. Když je zima a škaredě, tak proběhnou náměstím a není možnost se jim víc věnovat."

Dnes jarní slavnosti završí větší akce v kostele sv. Ludmily. Co se konkrétně bude dít a od kolika hodin to bude?

"Od 19.30 bude večerní slavnost. V okamžiku, kdy člověk zná Boha, je věřící a má s Ním nějakou konkrétní zkušenost, tak jeho život dostává určitou smysluplnost, člověk nachází vnitřní radost a pokoj. A skrze ten večer, kde budou konkrétní svědectví ze života lidí, skrze scénky a duchovní slovo bychom se rádi podělili už v takovém klidnějším prostředí, ne přímo na náměstí, o zkušenost s tím pokladem, který my křesťané máme - o zkušenost s Bohem."

Jarní kulturně-duchovní slavnosti na náměstí Míru

Jaké programy vy jako komunita Chemin Neuf nabízíte pro lidi, kteří se chtějí seznámit s vírou?

"Máme programy pro mládež v rámci misijního centra přímo v Praze 2 v Apolinářské ulici 10. Jednou za týden ve čtvrtek od 19.30 je setkání nad filmem nebo povídání si nad konkrétním tématem, které nemusí být ani duchovní, ale hýbe světem a je velkou otázkou pro dnešní společnost. Také je v rámci misijního centra otevřen kostel sv. Apolináře každé pondělí od 15 do 17 hodin. Tam mají lidé možnost zastavit se, prohlédnout si kostel nebo se také ztišit. Nemusí být ani věřící, často právě i nevěřící lidé se v tomto duchovním prostoru cítí být pozváni k zamyšlení a ztišení. A kromě toho je tam možnost prohlédnout si výstavu, která je pravidelně obnovována. Jsou tam výstavy různých lidí, kteří se věnují výtvarnému umění nebo poezii. To jsou tedy dva základní programy během týdne. Kromě toho pořádáme víkendová setkání nebo v létě týdenní setkání buď v Česku, nebo i jinde ve světě, zvlášť ve Francii, která také mohou být zaměřena na práci s hledajícími lidmi, na přiblížení Boha, církve, křesťanství. Takovou typickou akcí pro tyto lidi je týden Citadely - to je takový sportovně-duchovní týden, kdy se hodně společně sportuje, možná se dotýkáme určitých fyzických hranic, které člověk má. Máme zkušenost s tím, že sami určité věci nezvládneme, ale ve skupině je to daleko lepší a člověk toho může zvládnout více. A kromě toho se otevírá ta hladina duchovního světa, která je v každém z nás. Takže na to zvu, je to v polovině srpna."

Jarní kulturně-duchovní slavnosti na náměstí Míru
Spustit audio