Město Sokolov uspořádalo pietní akci k sociálním pohřbům

1. říjen 2019 15:30

Každý rok zajistí Sokolov zhruba 30 takzvaných sociálních pohřbů. Ty jsou určené pro lidi, kteří nemají žádné blízké nebo finanční prostředky pro důstojné poslední rozloučení. Právě pro tyto lidi město připravilo zvláštní pietní akci.

Památku zesnulých uctil husitský farář Lukáš Bujna

Zajistit pohřeb žehem, uložit urnu a popel pak anonymně vsypat do společného hrobu. Tak až doteď vypadaly sociální pohřby, které zajišťuje město Sokolov pro občany bez finančních prostředků nebo pozůstalých. Vedení města se ale rozhodlo dopřát i těmto lidem důstojné poslední rozloučení.

Uspořádat ho se vedení města rozhodlo na základě setkání se seniorem Václavem Štětkou, kterému letos také vypravilo sociální pohřeb. „Měla jsem tu čest poznat pana Štětku díky projektu Strom přání pro opuštěné seniory. Pan Štětka si velice přál bydlet se svými vrstevníky. Pak od toho ustoupil a přál si knihy. Svým příběhem ale získal v domě, kde žil, kamarády, se kterými cestoval. Myslím si, že konec života prožil tak, jak chtěl,“ vysvětlila starostka Renata Oulehlová.

Od roku 2011 radnice zajistila více než 250 sociálních pohřbů

Na první pietní akci se zástupci města rozloučili s 50 lidmi. „Díky příběhu pana Štětky jsme i my zjistili, že těch lidí je mnoho. Ono se ke starostovi úplně nedostane, kolik těch lidí je. Byli to občané našeho města a ať už z jakéhokoliv důvodu, jestli to bylo, protože byli opuštění, nebo nemajetní... Určitě si zaslouží, aby jejich ostatky byly důstojně uloženy,“ řekla starostka.

Popel zemřelých ze sociálních pohřbů se až do teď ukládal anonymně, bez piety nebo obřadu, do společného hrobu v okrajové části sokolovského hřbitova. Podle starostky by ale mělo být poslední rozloučení do budoucna standardní součástí sociálních pohřbů.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio