Město Sokolov se může pyšnit živým symbolem. Na vrcholu komína místní chemičky se usadila rodinka sokola stěhovavého

22. květen 2019 09:30

Sokolov má ve znaku sokola, což je všeobecně známo. Co ale asi jen málokdo ví, že ve městě v současnosti nechybí ani jeho živý symbol.

Pár sokolů stěhovavých vyvedl tři mladé na vrcholu komína v chemičce. Osobně je tady před pár dny při kroužkování navštívil ornitolog Václav Beran z Muzea města Ústí nad Labem, který má dravce tak říkajíc pod svými křídly v rámci své činnosti ve společnosti ALKA Wildlife.

Podle Václava Berana jsou sokoli stěhovaví kriticky ohroženým druhem a v našem regionu se jich příliš nevyskytuje. Ostatně to platí obecně pro celé území České republiky. „Komín patří k relativně bezpečnému místo pro hnízdění, jsou tady jen minimálně ohroženi. Na rozdíl od skal, kde jsou jejich hnízda přece jen lépe přístupná pro různé škůdce,“ uvedl ornitolog.

Pochválil jak vedení sokolovské chemičky, tak tisovské elektrárny, kde v současnosti sídlí další čtyři mláďata, za umožnění přístupu na komíny a výbornou spolupráci s ornitology. „V chemičce začali dokonce uvažovat o umístění webkamery či fotopasti, tak doufám, že pro příští rok už to klapne,“ dodal Václav Beran.

Přestože se sokolovští sokoli usadili a vyvedli mladé na komíně, který městu nepatří, vedení radnice zprávu o jejich rodince nadšeně vítá. „Nemůže být nic lepšího, než když nám tady po obloze létá dravec, kterého máme ve znaku. A zvláště, když je to tak vzácný pták. Doufáme, že se sokolům v Sokolově zalíbí a budou se sem vracet,“ poznamenal místostarosta Karel Jakobec.

Sokol stěhovavý je v České republice velmi vzácný, patří mezi kriticky ohrožené druhy. V mnoha zemích v průběhu šedesátých let vyhynul. Postupně se však navrací do naší přírody, jeho aktuální početnost v ČR se pohybuje okolo 75 hnízdících párů. Je to druh hnízdící na skalách, ale vzhledem k rostoucímu lidskému tlaku na přirozené biotopy se přizpůsobuje i dalším hnízdním možnostem. Zdá se, že v posledních letech se k nám šíří ze sousedního Německa nový fenomén – hnízdění sokolů na lidských stavbách. Populace na stavbách v Německu dosahuje již několika stovek párů a stále narůstá.

autor: nkr | zdroj: Městský úřad Sokolov
Spustit audio