Medvědí bochánky

Apetýt přináší originální recept na „medvědí bochánky“. Teď na jaře zdobí koberce lístků medvědího česneku převážně lužní lesy. Údajně získal své jméno podle toho, že jeho cibulky chutnají medvědům, kteří je vyhrabávají ze země. Lidským strávníkům ovšem chutná taky!

Kromě příjemně česnekové chuti má i spoustu blahodárných účinků, ale pozor – jeho sběr by měl být vždy ohleduplný k přírodě. Natrhat si tedy jen množství pro vlastní spotřebu.

Budete potřebovat:

  • 220 g hladké mouky + na poprášení
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžičku jemné soli
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 65 g másla
  • 130 ml mléka + 1 lžíci na potření
  • 1 veliká hrst medvědího česneku, nasekaného nadrobno (můžeme ho nahradit kopřivami, špenátem, jarní cibulkou – v tom případě doplníme 2 drcené stroužky česneku) 
  • 1 žloutek na potření
  • 4–5 lžic strouhaného parmezánu na posypání

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  2. Do mísy vsypeme mouku, kypřicí prášek, parmazán a sůl. Krátce promícháme.
  3. Pak přidáme nakrájené máslo, mléko a medvědí česnek a pořádně propracujeme tak, aby se těsto spojilo.
  4. Těsto vyklopíme na dobře pomoučněnou plochu a krátce prohněteme.
  5. Pak rozválíme na obdélník tloušťky zhruba 3 cm.
  6. Pomoučněným nožem nařízneme na deset přibližných čtverečků.
  7. Přeneseme je na pečicím papírem vyložený plech, potřeteme žloutkem prošlehaným s mlékem a posypeme strouhaným sýrem.
  8. Pečeme 15 minut, aby pěkně zezlátly.

Tip: Medvědí bulky chutnají výborně jen s máslem, ale můžete si je obložit tím, co máte rádi.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.