Medové perníčky ze žitné mouky
Pro dnešní apetýtový recept jsme se vydali do brněnské Otevřené zahrady.
Včelám i medu se v Otevřené zahradě věnuje Hana Partyková, která přiblíží recept na medové perníčky.
Budete potřebovat:
- 750 g žitné celozrnné mouky (nebo pšeničné)
- 350 g třtinového cukru
- 250 g sádla
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- 1 prášek do pečiva
- citronovou kůru
Postup:
- Všechny suroviny promícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto.
- Pokud je příliš lepkavé, přidáme mouku.
- Hotové těsto necháme jeden den odpočinout v pokojové teplotě.
- Uleželé těsto vyválíme a vykrajujeme z něj perníčky různých tvarů.
- Vyskládáme na plech s pečícím papírem.
- Před pečením potřeme perníčky rozšlehaným vejcem.
- Pečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.