Medové perníčky ze žitné mouky

Pro dnešní apetýtový recept jsme se vydali do brněnské Otevřené zahrady.

Včelám i medu se v Otevřené zahradě věnuje Hana Partyková, která přiblíží recept na medové perníčky.

Budete potřebovat:

  • 750 g žitné celozrnné mouky (nebo pšeničné)
  • 350 g třtinového cukru
  • 250 g sádla
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • citronovou kůru

Postup:

  1. Všechny suroviny promícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto.
  2. Pokud je příliš lepkavé, přidáme mouku.
  3. Hotové těsto necháme jeden den odpočinout v pokojové teplotě.
  4. Uleželé těsto vyválíme a vykrajujeme z něj perníčky různých tvarů.
  5. Vyskládáme na plech s pečícím papírem.
  6. Před pečením potřeme perníčky rozšlehaným vejcem.
  7. Pečeme dozlatova při teplotě 180 stupňů.
zdroj: Hana Partyková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.