Medové koleno

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Medové koleno recept podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů Suroviny: 1 velké vepřové koleno 1 cibule 2 malé mrkve 1 menší petržel 1/4středního celeru sůl 2-3 bobkové listy 1 kávová lžička černého pepře 1 kávová lžička jalovce 1 kávová lžička hořčičného semínka 3 stroužky česneku 5 lžic olivového oleje 1 lžíce celého kmínu 1/2l světlého piva 2 lžíce medu Postup: Koleno očistíme, cibuli oloupeme a překrojíme napůl, kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kousky. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme, přidáme koření, zeleninu a koleno. Vše vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu. Česnek utřeme se solí a přidáme do oleje. Koleno vyjmeme, osušíme, vložíme do pekáčku, potřeme ochuceným olejem a hustě posypeme kmínem, podlijeme pivem a pečeme při teplotě 190°C v předehřáté troubě. Průběžně podléváme výpekem a pivem. Med rozmícháme s pivem a když je koleno měkké potřeme ho medovou pastou a ještě chvíli dopečeme. Přílohy: bramborový salát, chléb, křen

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.