Mattoni Muzeum zahajuje svou čtvrtou sezónu a chystá novinky

Mattoni Muzeum v Kyselce se po zimní pauze od dubna opět otevírá svým návštěvníkům. V letošní čtvrté sezóně chystá muzeum už třetí tematickou výstavu.

Muzeum stáčení minerální vody Mattoni se nachází v obci Kyselka nedaleko Karlových Varů v malebném lesnatém údolí řeky Ohře. Od jeho otevření v roce 2016 si originálně zpracovanou expozici mapující počátky slavné firmy Heinricha Mattoniho nenechalo ujít více než 22 000 návštěvníků.

„Lidé se k nám rádi vrací. Často přijedou, protože jsou zvědaví na stálou expozici a ještě ten samý rok si udělají výlet znovu, aby viděli i sezónní výstavu. Návštěvníci bývají nadšení výtvarným zpracováním celé expozice i tím, že se v muzeu nachází řada interaktivních předmětů. Ty nejvíce oceňují děti,“ popisuje dojmy návštěvníků Eva Novotná, která v muzeu pracuje od jeho založení.

Stálá expozice muzea nabízí řadu historických dokumentů a dobových reálií, jako jsou fotografie, certifikáty ochranných známek, obchodní korespondence, mapy, projekty realizovaných i nerealizovaných staveb či historické lahve. Mezi vzácné předměty patří například dvoudílná rukopisná historická kniha o rodině Mattoni. V muzeu se nachází i historický trezor firmy Mattoni AG nebo originál litinové orlice, původně umístěné na jedné z budov. Stálá expozice je veřejnosti otevřena od 2. dubna do 31. října.

Na konec června se chystá otevření sezónní výstavy, která návštěvníky seznámí s lázeňstvím v polovině 19. století na Karlovarsku, kdy společně s Mattoniho firmou zažívaly rozmach i místní lázně. Ty dnes znovu ožívají a nabízí výletníkům řadu jedinečných zážitků. Výstava s názvem Švihák lázeňský bude veřejnosti otevřena od 25. června do konce října.

Mattoni Muzeum má otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Poslední prohlídka začíná v 16.00.

autor: nkr | zdroj: Monika Rohlenová
Spustit audio