Mateřské centrum v Karlových Varech otevřelo adaptační skupinu pro ukrajinské děti

4. květen 2022 10:35

V bývalé škole na nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech funguje adaptační skupina pro ukrajinské děti ve věku od 3 do 6 let. Zájem o místa je velký.

Herna, učebna, tělocvična i místnost na spaní - takhle to vypadá v jednom z pater bývalé školy na nábřeží Jana Palacha v Karlových Varech. Mateřské centrum tady od pondělí otevřelo adaptační skupinu pro ukrajinské děti ve věku od 3 do 6 let.

Zájem o místa je obrovský. Jsou tady především děti rodičů, kteří musí chodit do práce a v mateřských školách neuspěli. „Právě tím, že jsme pracovali v asistenčním centru v dětském koutku tak se na nás nabalila komunita maminek. Máme skupiny, do kterých pravidelně přispíváme, většina se k nám přihlásila i na facebooku, sledují naše stránky. Máme různá komunitní setkání, velmi aktivně s nimi pracujeme a zájem je obrovský,“ potvrdila ředitelka centra Žaneta Salátová.

Kromě zaměstnanců skupinu vedou i učitelky z Ukrajiny. Tvoří ji zatím 24 dětí. V příštím týdnu otevře centrum další skupinu. „Celé to zkoordinovat a rozjet je poměrně náročné. Projekt by měl končit 31. srpna, takže je to pro nás vše narychlo. Chceme založit ještě skupinu pro děti od jednoho roku, ale tím jak je toho hodně, nemůžeme nic slíbit,“ řekla ředitelka.

K dispozici je dětem herna i tělocvična. „Máme tady i jídelnu, protože poskytujeme celodenní stravu, a připravené jsou dvě třídy, které budou výukové,“ doplnila Salátová. Skupina pro děti je v provozu každý všední den od 8 do 16 hodin.

Spustit audio