Marienbad Film Festival nabídne soutěž experimentálních filmů

28. srpen 2017

Druhý ročník Marienbad Film Festivalu letos nabídne českou soutěž experimentálních filmů, rakouský experiment nebo českou filmovou avantgardu 20. až 40. let. Přehlídka se uskuteční ve dnech 29. srpna až 2. září v Mariánských Lázních.

Festival se může pochlubit také širokým hudebním programem, výstavou a projekcemi klasických hollywoodských filmů 50. let. Organizátoři připravili i další akce určené pro širokou veřejnost.

Oproti loňskému prvnímu ročníku se letos filmový i nefilmový program výrazně rozšíří. Sekce českého experimentálního a nezávislého filmu bude letos poprvé soutěžní. Diváci se mohou těšit na celkem 14 nových českých filmů, které se nebojí experimentovat se svou formou i obsahem.

„Zájem tvůrců o účast na festivalu nás příjemně překvapila, vybírali jsme z téměř čtyř desítek filmů. Diváci uvidí filmy, které nejlépe odpovídají profilu našeho festivalu,” vysvětlil dramaturg sekce Jiří Forejt.


Kompletní informace o filmovém festivalu naleznete zde.

Nová sekce Cinema Excelsior, která prezentuje konkrétních zahraničních oblasti experimentálního filmu, se letos zaostří na Rakousko. „Na festivalu uvedeme celkem 22 filmů a přivítáme několik jejich tvůrců. Myslím, že jde opravdu o to nejzajímavější, co v dané oblasti v Rakousku za posledních několik let vzniklo,“ řekla programová ředitelka festivalu Tereza Dvořáková.

Diváci se dočkají také mnoha jiných filmů ve čtyřech dalších sekcích. Společenským vrcholem festivalu bude jeho slavností zahájení a zakončení, během nichž diváci uvidí světovou premiéru restaurovaného snímku z 20. let o Mariánských Lázních a hollywoodské kultovní filmy Zpívaní v dešti a Usměvavou tvář s Audrey Hepburn. Nebude chybět ani program pro rodiny s dětmi a pro filmové profesionály.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio