Mariánské Lázně začaly měnit systém parkování a dopravního značení

4. leden 2017

Úpravy dopravního řešení v Mariánských Lázních si vynutil zastaralý systém, který do centra přiváděl nadměrné množství tranzitní dopravy. Režim parkování byl nepřehledný pro místní obyvatele i návštěvníky.

Podle analýzy radnice jsou v ulicích nadbytečně umístěny zákazu zastavení. Na některých křižovatkách jsou nelogicky umístěny značky o přednosti v jízdě. Naopak v jiných místech přebývají a dopravní situaci by mělo být možné křižovatkou s právem přednosti zprava.

Zásadní novinky město připravuje v parkování. Rezidentní karty mají mít flexibilnější využití. Nově chce město upravit ceny za stání automobilů v málo využitém parkovacím domě, novinkou má být i systém takzvaných kombinovaných parkovišť. Ta budou přes noc vyhrazena rezidentům.

Přes den by ale měla být k dispozici ostatním řidičům jako placené stání. Speciální parkovací karty připravuje radnice také pro podnikatele, kteří mají v historickém centru města své provozovny.

Původní parkovací systém se 12 let neměnil a lidé ho v současné době často kritizují. Kvůli zastaralému řešení dopravy se centrum lázeňského města potýká s hustým provozem. Ve špičkách po hlavní třídě projede více než tři tisíce aut.

Studii úprav dopravního systému nechala radnice zpracovat v průběhu roku 2017. Vedení města má v plánu většinu změn uvést do provozu v první polovině roku. Aby začaly fungovat ještě před zahájením nové lázeňské sezóny.

autor: zdt
Spustit audio