Mariánské Lázně letos dokončí novou Stezku spisovatelů

19. únor 2019 08:30

Vladimír Páral, Mark Twain nebo Franz Kafka. To jsou spisovatelé, kteří spojili své jméno s Mariánskými Lázněmi. I na jejich počest dokončí letos město novou stezku.

Mariánské Lázně se řadí mezi světové lázně. Za léčením sem přijížděly významné osobnosti z Čech i ze zahraničí. Mezi nimi nechyběl například básník Johann Wolfgang Goethe nebo Franz Kafka. Právě odkazu spisovatelů, kteří svůj život propojili se západočeským lázeňským městem, radnice věnuje vznikající Stezku spisovatelů.

Město začalo s přípravami populárně naučné stezky už v loňském roce. Projekt vymyslely společně místní Infocentrum a městská knihovna. Zástupci těchto institucí také vybrali celkem deset významných spisovatelů.

První dvě informační cedule už jsou připravené. Jedna bude k vidění u hotelu Svoboda v Bukové aleji, a představí Miroslava Horníčka, který se právě do tohoto hotelu pravidelně vracel na léčebné pobyty. Druhý panel město nainstaluje u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Ten bude věnovaný odkazu Johanna Wolfganga Goetha a jeho vztahu k Mariánským Lázním

Co konkrétně se návštěvníci stezky o spisovatelích dozví?

Podle Barbory Tintěrové z mariánskolázeňského infocentra přiblíží cedule prostřednictvím vzpomínek, citátů a děl vybraných spisovatelů jejich konkrétní vztah k městu. Na panelech, které se v ulicích a parcích objeví letos, si zájemci přečtou například o Janu Nerudovi nebo Ivanu Olbrachtovi.

Ze zahraničních spisovatelů to pak, kromě už zmiňovaného Goetha nebo Kafky, budou Mark Twain a Alexej Nikolajevič Tolstoj. Ke stezce připravuje infocentrum i speciální mapu a webové stránky, které nabídnou potřebné informace v různých jazycích.

Instalaci chce město stihnout do letošního léta

Spisovatel Vladimír Páral

Vedení města v současnosti řeší odkup některých pozemků pro umístění informačních cedulí, jejich instalaci chce ale stihnout do letošního léta, konkrétně do 10. srpna. Důvodem jsou sedmaosmdesáté narozeniny českého spisovatele Vladimíra Párala.

Ten žije od poloviny devadesátých let minulého století střídavě v Praze a právě v Mariánských Lázních, takže panel věnovaný jeho odkazu nesmí na Stezce spisovatelů chybět.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio