Manželé i spoluautoři. Expozice v Becherově vile představuje práce Karla Nepraše a Naděždy Plíškové

10. květen 2023 08:55

Karlovarská Becherova vila zve k návštěvě nové výstavy. Jmenuje se podle autorů, které představuje: Karel Nepraš – Naděžda Plíšková. Návštěvníci tak v galerii mohou vidět, jak byla provázaná tvorba dvou významných českých umělců. Grafičky, sochařky a básnířky Naděždy Plíškové a sochaře a kreslíře Karla Nepraše.

„Při vytváření výstavy jsme se koncentrovali na dialog obou manželů, na věci, které dělali po absolvování univerzity,“ poznamenala kurátorka Duňa Slavíková s tím, že jak Nepraš, tak Plíšková byli po ukončení uměleckých středních škol v padesátých letech minulého století studenty Akademie výtvarných umění.

Některé výsledky spolupráce působí humorně, i když osudy mnohdy veselé nebyly. Není náhodou, že Karel Nepraš v hospodě U Křižovníků v roce 1963 byl jedním ze zakladatelů Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu.

„Tady máme společného díla Nepraše a Plíškové, kdy Nepraš vytvořil kresbu velmi drastického dialogu. Jeho manželka k tomu napsala text přes celou kresbu. Na ní stojí: Potřebuješ mě k tomu, abych ti dělala služku,“ dokumentovala spolupráci manželů kurátorka.

Jak doplnila, Plíšková se v pozdější tvorbě přiklonila k literatuře, Nepraš k sochařským aktivitám. „Humor v jejich tvorbě působil pozitivně, posílil jejich soudržnost,“ uvedla Slavíková.

Výstava Karel Nepraš – Naděžda Plíšková bude k vidění v karlovarské Becherově vile do 25. června.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio