Mandlová cibulačka
Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.
Cibule obsahuje vitamíny i minerály a tenhle zdravý první chod vám určitě nabídne gurmánský zážitek. Ve čtvrtečním Apetýtu pro vás máme recept na mandlovou cibulačku.
Budeme potřebovat:
- 5 cibulí
- 20 g másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce cukru krupice
- 20 g plátků mandlí
- 50 g ovesných vloček
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 l vody
- 1 kostku hovězího bujónu
- 80 g uzeného plátkového sýru
- 1 střední bagetu
Postup:
- Ve velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, vsypeme na kolečka nakrájenou cibulku a na středním ohni restujeme 10 minut.
- Přisypeme cukr, mandle, vločky, tymián a ještě 2 minuty opékáme, poté podlijeme vínem a přivedeme k varu.
- Vlijeme vodu s bujónem a ještě 15 minut vaříme.
- Plátky bagety obložíme plátky sýra a asi 5 minut před dovařením polévky je vložíme do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Pečeme 5 minut.
- Polévku servíruje tak, že se doprostřed talíře nebo misky s horkou polévkou vložíme opečený plátek sýrové bagety.
Pokud vám při krájení cibule oči hodně slzí, zkuste jednoduchý trik. Posaďte se. Když nebudete krájet ve stoje, štiplavý odér se vám do očí nedostane.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.