Mám život hrozně rád

V tomto pořadu zaznít hudba začátku 40. let 20. století. Krátce poté, co Pavel Klikar založil Originální pražský synkopický orchestr, začalo být zasvěcencům jasné, že se stalo něco mimořádného. Sešli se kvalitní muzikanti, kteří chtěli hrát starý dobrý jazz.

Milí přátelé zaručené kvality, dnes si dopřejeme porci kvalitního prvorepublikového swingu. Poslechneme si Originální pražský synkopický orchestr.

Tento ansámbl se zabývá stylovou interpretací nejen raného amerického jazzu, blues a taneční hudby 20. let na autentické dobové nástroje. Byl založen v roce 1974 trumpetistou, pianistou a muzikologem Pavlem Klikarem, předním znalcem a interpretem tohoto žánru. Ten sice už jako hudebník veřejně nevystupuje, noty si však nenechal, předal je mladým muzikantům a zároveň jim svěřil umělecké vedení.

Originální pražský synkopický orchestr přinesl zpátky písně, které roztančí vaši duši a naplní vás pocitem blaženosti a bezstarostnosti. My vám přejeme příjemný návrat do doby před devadesáti lety prostřednictvím písně, kterou napsali Sláva Eman Nováček a Josef Gruss. Jmenuje se Mám život hrozně rád. Její první nahrávka vznikla v září roku 1941, Originální pražský synkopický orchestr ji natočil o 41 let později, v roce 1982, najdete ji na jeho albu s názvem Stará, natoč gramofon, zpívá Ondřej Havelka.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.