Malí zpěváci z celé republiky soutěží v Karlových Varech

19. březen 2019 08:00

V Karlových Varech v těchto dnech vrcholí 24. ročník celostátní pěvecké soutěže Karlovarský skřivánek. Do města přijede dvě stě dětí.

Soutěže se účastní děti ve věku od šesti do patnácti let z celé České republiky. K jeich nejpozornějším posluchačům patří členové poroty, kterou vede Daniela Štěpánová Šimůnková. Dějištěm pěveckého klání je Základní škola a Základní umělecká škola Karlovy Vary.

„Jsou tam některé velmi krásné výkony. Někdy dokonce takové, že bych soutěžící dokázala zařadit mezi žáky základních uměleckých škol,“ komentovala Štěpánová první část soutěže, ve které měří síly děti ve věku od 6 do 10 let, které rády zpívají, ale zpěv nestudují.

Soutěžící jsou rozděleni do pěti kategorií

„Letos přijede do Karlových Varů rekordních 190 „skřivánků“ z celé republiky,“ těší ředitele soutěže Aloise Ježka. V pondělí 18. března zahájila dopoledne v aule školy ve Šmeralově ulici kategorie A1. Je určena pro děti ve věku 6 až 10 let, které zpěv nestudují. Odpoledne zpívaly v kategorii A2 děti stejné věkové kategorie, které se věnují hlasové výchově.

V úterní kategorii B zazpívají chlapci a děvčata ve věku 11 až 15 let, pro které je zpěv spíše zábavou a zájmem. Odpoledne stejně staří (C1), kteří studují zpěv, ale mají velký vztah k taneční a populární hudbě. Závěr bude patřit ve středu kategorii C2, pro soutěžící ve věku 11 až 15 let, kteří se věnují studiu klasického zpěvu na základních uměleckých školách.

Na soutěži se podílí Český rozhlas Karlovy Vary, osobní záštitu jí poskytl ředitel Českého rozhlasu Plzeň PhDr. Zdeněk Levý.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio