Majitelem KV Arény jsou Karlovy Vary, řekl soud

23. říjen 2012

U Okresního soudu v Karlových Varech v pondělí padlo rozhodnutí ohledně vlastnictví KV Arény. Magistrát chtěl, aby hala patřila právě firmám. Ty prý byly vybrané na základě nezákonného výběrového řízení. Soud ale rozhodl ve prospěch stavebních společností a KV Aréna tak patří městu. Jedná se ale jen o první část sporu. Ta druhá se bude zabývat předražením celé stavby.

Soud zamítl žalobu karlovarského magistrátu na stavební firmy Syner, Bau-Stav a Metrostav, protože nepovažoval argumenty města za tak závažné, aby rozhodl v jeho prospěch. Jedním z argumentů bylo, že město si vybudování haly za zhruba miliardu korun řádně objednalo, převzalo ji a dodnes užívá jako její vlastník.

Město zažalovalo firmy kvůli nechvalně známé karlovarské losovačce, která byla podle vedení města protiprávním a tedy neplatným tendrem. Z toho podle radnice vyplývalo, že smlouva na výstavbu není platná. Žalované firmy se bránily tím, že losování bylo v celém procesu jen dílčí pochybení.

Karlovy Vary podaly také žalobu na nedůvodné obohacení. Vedení města tvrdí, že stavba byla předražena až o 300 milionů korun. Původně se očekávalo, že soud bude obě žaloby projednávat současně. Soudkyně ale případy rozdělila na dva samostatné. Zástupci žalovaných firem proti tomu podali námitku, ale neuspěli.

Kdy ale dojde k dalšímu soudnímu líčení zatím není známo, obě strany mají 15 dní na odvolání.

Spustit audio