Lyžařské běžecké trasy budou i letos upravené

15. srpen 2015

Rada Karlovarského kraje schválila příspěvek ve výši téměř 154 milionu korun na budování a údržbu lyžařských běžeckých tras. Pokud dotaci odsouhlasí krajské zastupitelstvo, získá finance 14 žadatelů z řad měst, obcí a spolků v kraji.

„Letos je částka, kterou se podařilo z rozpočtu Karlovarského kraje vyčlenit, vyšší, takže bude možné zajistit údržbu pro 458 kilometrů lyžařských běžeckých tras v regionu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Kromě zvýšeného počtu kilometrů upravovaných tras se pro letošní rok plánují také častější úpravy tratí. V předchozích letech se trasy upravovaly v průměru jednou až dvakrát za týden. Pro nadcházející sezonu budou úpravy probíhat dvakrát až třikrát týdně a v případě příznivých sněhových podmínek až pětkrát či každý den.

Příspěvek ve výši 198 tisíc korun dostane například Svaz měst a obcí Kraslicka na údržbu tras vedoucích od Bublavy přes Přebuz až na Jelení a Chaloupky včetně napojení na Krušnohorskou lyžařskou magistrálu.

Mezi dalšími podpořenými žadateli budou i Mariánské Lázně, které by měly získat 127 tisíc korun na údržbu běžeckých okruhů v okolí. Podpořena bude kupříkladu i úprava tratí v areálu Eduard Biatlon klubu v Jáchymově.

Pro kompletní přehled lyžařských běžeckých tratí a areálů vydává Karlovarský kraj také přehlednou mapu s částečným přesahem do sousedního Německa a s kontakty na skiareály a stanoviště Horské služby ČR v regionu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio