Lunetic - trefa do díry českého showbyznysu

Že u nás existuje kapela Lunetic ví snad téměř každý. Že se ale jedná původně o taneční soubor, který později i trochu zpíval anglicky, ví dnes už málokdo. Kdy nastal onen zlom a Lunetic začal zpívat české písničky, například Mámu?

Nejprve si do angličtiny přeložíme česká slova šílenec, blázen a ztřeštěnec. Kupodivu pro ně stačí jeden anglický výraz – lunatic, psáno s a. Martin Kocián a Aleš Lehký toto slovo v roce 1995 počeštili, přibrali ještě Václava Jelínka a Davida Škacha a na světě byla taneční skupina Lunetic. Začínali na diskotékách. Později začali i zpívat, nejprve jen anglicky, až si jich všiml producent Stano Šimor. Začali zpívat česky a Stano Šimor a David Škach napsali velký hit Máma, který skupinu katapultoval doslova ze dne na den na vrchol popularity.

Trefili se přímo do díry českého showbyznysu. Prodali statisíce desek, vyprodávali stadiony, obdivovaly je tisíce fanoušků a desetitisíce fanynek, byli dokonce třetí v anketě Český slavík. V roce 1999 dostali dokonce možnost moderovat tehdy prestižní hitparádu Eso. Stali se fenoménem doby. Svoji obrovskou popularitu však členové skupiny neunesli a rozpad byl nevyhnutelný. Jejich sláva trvala šest let, Lunetic se rozpadli v roce 2003. Znovu se dali dohromady o pět let později a vystupují spolu dodnes.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.