Lucie Bílá slaví půlkulatiny

Kdysi dávno jsem chtěla být švadlena a už na šicím stroji jsem měla vyrytá písmena Arakain, vzpomíná Lucie Bílá. Dnes slaví své 55. narozeniny. 

Výborně zpívala už v dobách, kdy se jmenovala Hana Zaňáková. Její talent a hlas objevili už její učitelé v základní škole v rodné vesničce Otvovice v okrese Kladno. Učitelka v základní umělecké škole jí dokonce prorokovala operní kariéru. Dospívající Hanu ovšem její pěvecké krůčky dovedly na tancovačku k bigbeatu. Odtud ji do světel ramp vytáhl její objevitel, lovec talentů Petr Hannig. Tak vznikla v roce 1985 první píseň Lucie Bílé Neposlušné tenisky a spolu s ní se zrodil i zpěvaččin pseudonym, aniž se jí kdo ptal, co si o tom myslí.

Už jako Lucie Bílá se stala hostem pražské metalové skupiny Arakain a pamětníci tvrdí, že byla magnetem kapely pěveckým i vizuálním. Její obrovský hlasový fond si v roce 1992 mohli poslechnout i filmoví diváci. Tehdy nazpívala titulní píseň filmu Rekviem pro panenku režiséra Filipa Renče a v tomto roce vyšlo i její vynikající album Missariel. Zvítězilo v pěti kategoriích hudební ceny Grammy české Akademie populární hudby: album, píseň, klip, producent a nahrávka a sama Lucie Bílá se stala zpěvačkou roku. Všechny písně tohoto alba otextovala Gabriela Osvaldová, hudbu zkomponoval Ondřej Soukup.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio