Luby u Chebu budou mít stanoviště záchranné služby. Začne fungovat v říjnu

5. červen 2014

Karlovarský kraj bude mít třináct stanovišť záchranné služby. Poslední vznikne v Lubech u Chebu. Začne fungovat v říjnu. Zatím jen v denním provozu. Sanitka bude vyjíždět i do okolních obcí, jako Skalná, Plesná nebo Nový Kostel.

O stanoviště záchranné služby žádaly Luby už asi osm let. Odpověď od politiků i bývalého vedení záchranky byla vždy stejná, že nejsou peníze. A to i přesto, že sanitky do této oblasti nejsou schopny dojet do zákonných 20 minut.

Navíc v zimě byly časy ještě delší. Radnice také proto zakoupila přístroj na masáž srdce, který by nemocným pomohl právě do příjezdu sanitky.

„A vzhledem k tomu, že je v Lubech také dost starších lidí, u kterých může častěji docházet k zástavě srdce, proto jsme přístroj koupili,“ říká starosta Karel Kubeš za nezávislé.

Teď se ale rozhodnutí jak kraje, tak i záchranky změnilo a poslední oblast, která měla problémy, jsou vyřešené. Záchranáři v Lubech od října nastoupí do služby. Sídlit budou ve druhém patře místního zdravotního střediska.

„Zastupitelstvo schválilo, že bude nájem pro záchrannou službu zadarmo a ordinace zařídíme tak, aby tam záchranná služba mohla fungovat. Prostory jsou přímo v centru města, takže dostupnost i výjezdy na obě strany jsou v pořádku,“ dodává starosta.

Úpravy prostor ve zdravotním středisku jsou vyčíslené na zhruba 250 tisíc korun. Výjezdovou skupinu vytvoří záchranář a řidič, lékař bude přijíždět podle potřeby.

Celkem na novém stanovišti najde práci pět lidí. Zatím budou záchranáři v Lubech sloužit v denním provozu, od 7 do 19 hodin.

Do budoucna není vyloučen i noční provoz

„Vycházíme z dlouhodobých statik z této oblasti, které říkají, že přes den jsou tam tak dva výjezdy do oblasti Skalná, Plesná, Nový Kostel a Luby. Ale v noci je tam nula až jeden výjezd. Přibližně tak tři noční výjezdy za týden. Proto tam noční služby mít nebudeme a budeme to zajišťovat dále z Chebu,“ vysvětluje ředitel záchranky Roman Sýkora.

Během příštího roku vyhodnotí záchranná služby počet výjezdů a nevylučuje, že tam nastaví i noční provoz. „Nepředpokládám, že k nárůstu dojde hned a razantně, ale do budoucna se dá předpokládat, že se stárnutím populace v oblasti lze očekávat i nárůst výjezdů v noci. Potom bychom skupinu protáhli i přes noc,“ dodává Sýkora.

Přítomnost záchranky v Lubech oceňují i sami obyvatelé. „Určitě je to pro nás příznivá informace, protože dojezdy k nám jsou opravdu dlouhé. A v Lubech jsou většinou starší obyvatelé, takže to bude příznivé.“

V tuto chvíli je na území Karlovarského kraje celkem třináct stanovišť Rychlé zdravotnické pomoci. V regionu už tak není území, kam by se sanitky nedostaly k pacientovi včas.

Spustit audio