Lubomír Stejskal: Živý kraj

6. prosinec 2012

Minulý týden se v Karlových Varech konala regionální konference zaměřená na cestovní ruch. V éře internetu se nemohla vyhnout možnostem, které nabízí právě toto médium. Více v příspěvku Lubomíra Stejskala nazvaném Živý kraj.

Lázeňští hosté je něco jako přidaná hodnota regionální turistiky, o níž jsou některé kraje více či méně ochuzeny. Kraj karlovarský je na tom po této stránce více než dobře. O to větší by měla být motivace této výhody účinně využít. Tedy: seznámit turisty s pestrými možnostmi lázeňství na západě Čech - a naopak, lázeňským pacientům umožnit pestřejší pobyt také z turistického hlediska. Není to jistě myšlenka nová; nic, co by se dosud nedělo. Jde spíše o to, jak na konferenci zaznělo z úst náměstka hejtmana Jaroslava Borky, jednu i druhou skupinu návštěvníků co nejúčinněji seznámit se vším, co je kraj schopen nabídnout.

Internet (ilustrační foto)

Že se to neobejde bez internetu, je nabíledni. Stejně tak jako skutečnost, že souhrnné informace o atraktivních místech regionu mohou být užitečné i další významné skupině – výletníkům z řad místních obyvatel. Je proto vlastně s podivem, že kraj nepřišel s internetovou iniciativou ve stylu vše na jednom místě už dávno. Nicméně v duchu sloganu raději později než vůbec můžeme vzít s povděkem nový produkt, který byl na konferenci představen. Portál Živý kraj.cz běží zatím ve zkušebním provozu. Plná verze bude k dispozici od nového roku. Výhodou internetu je, že o podobě nových stránek se může osobně přesvědčit každý zájemce o lázeňský region. A podle svých zájmů posoudit, nakolik je nebo může být tento portál užitečný.

Dalším zajímavým výstupem z konference byla informace o rozšíření stávající Fotobanky Karlovarského kraje o kolekci prezentačních videozáznamů, která bude veřejnosti k dispozici pro nekomerční využití také od nového roku. Všechny tyto a podobné aktivity, například propagace Karlových Varů na facebooku nebo obrazovém serveru You Tube, jsou jistě chvályhodné. V kontrastu s tím si ovšem nelze nepostesknout. Našemu nejmenšímu kraji by prospěla také pomoc z úrovně vlády. Konrétně: kdyby propagační materiály mohly garantovat kvalitní silniční dostupnost nejen na trase Cheb - Karlovy Vary, ale také ve směru od Prahy. Je to možná obehraná písnička, ale obsahově stále naléhavá.

Tržní kolonáda v Karlových Varech
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.