Lubomír Stejskal: Technopárty a velká politika

3. květen 2012

U obce Krásno na Sokolovsku se během uplynulého víkendu konala technopárty. Ačkoli se zdálo, že díky dohodě s obcí žádné větší problémy nepřinese, nebylo tomu tak. Ohlédnutí za touto akcí v jedné zajímavé souvislosti, nazvané Technopárty a velká politika, připravil Lubomír Stejskal.

Organizovaná taneční setkání tohoto druhu patří ke společenským jevům, která lidé v jejich okolí musí jednoduše přetrpět. Asi jako obyvatelé v panelového domě, kteří se také musí vyrovnat s nepříjemným hlukem vytvářeným sousedy během rekonstrukce bytu. Problém nastane v okamžiku, kdy přestanou platit dohodnutá pravidla. V Krásně měli technaři k dispozici soukromý pozemek – malé polní letiště. Jeho majitelka se před akcí nechala slyšet, že za ty roky, co místo propůjčuje, si organizátory vychovala. Jsou to prý vzdělaní lidé, kteří se snaží dodržovat dohody.

Poslední zkušenost ale ukázala, že právě o tom příliš nepřesvědčili. Lidé v Krásně, a zde musíme na prvním místě jmenovat starostu Miroslava Kirejeva, spoléhali na pozitivní účinek kroku, kterým obec technařům vyšla vstříc. Udělila jim výjimku z místní vyhlášky povolením celonočního provozu. Za podmínky, že v nočních hodinách sníži hlasitost zvukových aparatur na polovinu. Když se ale ukázalo, že se tak nestalo a starosta jim chtěl jejich slib připomenout, nebrali telefony. Došlo k situaci, pro níž platí lidová moudrost „za dobrotu na žebrotu.“

Pocity nejen starosty byly podobné těm, které v řadě občanů vyvolávají naši vrcholní politici. Vicepremiérka současné vlády Karolína Peake také ve své bývalé straně podepsala jakýsi kodex, aby se v okamžiku, kdy pro ni měl platit, zachovala docela jinak. Premiér Petr Nečas v souvislosti s vyjádřením důvěry jeho kabinetu také cosi prohlašoval o volných elektronech a bezpečné většině, aby se pak zachoval ve stylu odříkaného cheba největší krajíc. Možná technaři usoudili, že když vyslovené nebo podepsané závazky neplatí pro ty nahoře, tak proč by měly platit pro ty dole. Však oni to ti, které podvedli, bezpochyby přežijí.

Poslanecká sněmovna, návrh na vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase

A právě o ty podvedené jde – mají si nechat všechno líbit? V záležitosti technopárty v Krásně se starosta Kirejev nechal slyšet, čím že si mohou být pořadatelé jisti. Příště už jim výjimku z rušení nočního klidu jednoduše neudělí. Ani ve vztahu k vysoké politice nejsou podvedení bez šancí. Bude zajímavé sledovat, nakolik úspěšní budou při nejbližších volbách ti, kdo se rozhodli zůstat u moci i za cenu popření toho, k čemu se písemně či vlastnímu ústy veřejně zavázali.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.