Lubomír Stejskal: Stát v roli pachatele

29. listopad 2012

Toto pondělí přinesl server Novinky. cz šokující zprávu. Další důkaz, že u nás se může zcela nevinný člověk dostat na dlouhé týdny do vězení. Je-li to navíc zkušenost nezletilého chlapce, je takový příběh o to děsivější. Komentuje Lubomír Stejskal v příspěvku nazvaném Stát v roli pachatele.

Je mu sedmnáct a jeho jméno zpravodajský portál nesdělil. Trvalé bydliště má v Karlových Varech. Tam také stanul před soudní stolicí. Verdikt zněl: trest ztráty svobody. Na dlouhá léta, která chlapec musel vnímat jako dobu delší než nekonečnou – vzhledem k tomu, že se žádného trestného činu nedopustil. Obžaloba mu nicméně kladla za vinu, že v Praze na Bílé hoře znásilnil mladou ženu. Důkazy? Justici stačily dva. Svědectví postižené ženy, která na něj do tramvaje, v níž cestoval, přivolala policii. S tím, že v něm poznala pachatele hrůzného činu. Mýlila se: Karlovarák mohl být hledanému násilníkoví nanejvýš podobný. Druhým důkazem byly pachové stopy. Nic netušící mladík se v tramvaji posadil na místo, kde neuvěřitelnou shodou okolností nedlouho před ním seděl skutečný pachatel.

To všechno se samozřejmě může stát. Co by se ale stát nemělo a nesmí, je to, co následovalo. Zdravý rozum nás nenechává na pochybách: odsouzen do vězení může být pouze člověk, který se skutku, z něhož je viněn, skutečně dopustil. Karlovarský teenager pracující v Praze se „provinil“ pouze tím, co není trestné. Byl v nesprávné chvíli na nesprávném místě a jeho obličej se komusi podobal. Tak málo stačilo k cestě za mříže. Na svobodu se dostal teprvé poté, co policie usvědčila skutečného pachatele.

Na obhajobu poškozené policie uvádí: Trpí trvalými následky z hrůzného zážitku. Proto je její omyl při identifikaci pochopitelný. Nepochopitelné je ovšem to, co naše justiční mašinérie dala do vínku mladému chlapci před prahem jeho plnoletosti: zoufalství, beznaděj, totální deziluzi, absolutní nedůvěru ve spravedlnost. Očekáváním, že ti, kdo díky tomuto přehmatu vmanévrovali stát do pozice pachatele budou pohnáni k odpovědnosti, si koledujeme o vstup do klubu naivních hlupáčků. Justice je přece nejen nezávislá, ale v zásadě nedotknutelná.

Mříž v okně (ilustr. obr.)

Pak už zbývá jenom oficiální omluva nevinně odsouzenému a zejména – náležité odškodnění. Vždyť svoboda, spolu se životem a zdravím, patří mezi nejcennější lidské hodnoty. Neblahá předtucha ale napovídá, že i v závěrečném díle této děsivé kauzy stát zklame podruhé.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.