Lubomír Stejskal: Když se dva perou

5. duben 2012

Zatímco v Karlových Varech se ODS minulý měsíc vrátila k podílu na vedení města, ve Františkových Lázních odešla před týdnem do opozice. Starostou se po více než roce stal opět Ivo Mlátilík, ovšem v novém politickém dresu. Změně na tamní radnici si v příspěvku nazvaném Když se dva perou všímá Lubomír Stejskal.

Úvodem citát: „Místo vzájemné komunikace a práce pro lidi byly naším výstupem pouze hádky a destrukce.“ Ačkoli by se mohlo zdát, že tato slova patří politické straně s iniciálami VV, není tomu tak. Jejich autorem je dnes už bývalý předseda občanských demokratů ve Františkových Lázních Roman Knedlík. ODS tam měla po vítězných volbách z podzimu 2010 do minulého týdne starostku Lenku Malkovskou. Názorový a zejména komunikační nesoulad mezi ní a místním stranickým šéfem poskytl další důkaz o pravdivost známé lidové moudrosti. Že když se dva perou, třetí se směje. Tím třetím je Ivo Mlátilík, čerstvá akvizice těžkého kalibru Paroubkova lvího uskupení národních socialistů. V čele františkolázeňské radnice, tehdy jako politik Sdružení místních, stál už v letech 2006 až 2010.

Nyní se na stejném postu objevil znovu – tentokrát bez volebního přispění samotných občanů. Stačilo mu k tomu to, co někteří nazývají zradou na voličích. Primárně nikoli jeho. Starostku Malkovskou totiž pomohli sesadit dva zastupitelé její vlastní strany ODS. Jeden z nich, Milan Sčislák, pak nepodpořil spolustraníka Knedlíka jako jejího nástupce, ale právě Mlátilíka. Za odměnu byl pak nově zformovanou koalicí zvolen do křesla místostarosty. Nastala poněkud schizofrenní situace. ODS, která vzápětí deklarovala, že odchází do opozice, drží post starostova zástupce. Dlužno podotknout, že takříkajíc proti své vůli. Místní sdružení občanských demokratů vyzvalo Milana Sčisláka, v očích mnoha jeho členů kolaboranta, k odchodu z radnice a k vystoupení ze strany.

00553604.jpeg

Lidé mimo Františkovy Lázně si možná kladou otázku, zda se v tom místní vůbec vyznají. Bezpochyby ano – občany neradno podceňovat. Jiná věc je, co si o tom všem myslí a jak letošní jarní „radniční puč“ zhodnotí ve volbách. V rozhodování jim pomůže, jak staronový starosta dostojí jednomu svému veřejně deklarovanému slibu. S poukazem na to, že „v pokladně je bordel jako v tanku“ dal ujištění: „Myslím, že nejpozději do konce roku vytáhnu město z dluhů a zaplatíme všechny úvěry.“ Neřekl sice kterého roku, ale z kontextu je zřejmé, že letošního. Je na občanech i opozici, aby si tento závazek Iva Mlátilíka náležitě ohlídali.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio